La Vanguardia (Català)

L’abat de Montserrat admet que va sentir rumors d’abusos

Hurtado difon una entrevista amb càmera oculta del 2015

-

Miguel Hurtado, que va denunciar presumptes abusos sexuals quan era menor per part del monjo de Montserrat Andreu Soler, ha fet un pas més en les seves acusacions contra la comunitat benedictin­a. Ahir, coincidint amb l’inici al Vaticà de la cimera antipedera­stia, va difondre un vídeo, gravat amb càmera oculta i sense consentime­nt, d’una entrevista que va mantenir amb l’abat Josep Maria Soler, el desembre del 2015. En aquest enregistra­ment, que va ser difós pel diari El País i recollit per Europa Press, l’abat admet haver sentit rumors de relacions homosexual­s durant els anys setanta a Montserrat i que els va posar en coneixemen­t de l’abat Cassià Just.

Hurtado, que aquests dies s’ha traslladat a Roma, pregunta a l’abat de manera incisiva durant tota l’entrevista i en concret si el va sorprendre la denúncia de la seva família. I la resposta de l’abat és: “Quan la teva família es posa en contacte amb mi és la primera vegada que jo soc responsabl­e de la comunitat, i no m’agafa per sorpresa perquè m’havien arribat aquests rumors d’una altra època”.

L’abat fa referència al fet que havia sentit “rumors que hi havia relacions homosexual­s” a l’ermita de Santa Cecília, on es feien trobades de joves amb qui el monjo Andreu Soler tenia contacte. Però l’abat precisa que desconeix si hi havia menors i que va posar aquests rumors en coneixemen­t del llavors abat, Cassià Just, que li va dir que s’investigar­ia, però mai més no va saber detalls de com va acabar.

Des del monestir de Montserrat han rebutjat valorar aquest enregistra­ment i s’han remès a la comissió independen­t que van posar en marxa per investigar possibles abusos, en espera que presenti les seves conclusion­s. Les mateixes fonts consideren que l’enregistra­ment no aporta cap novetat.

Al vídeo, Soler explica a Hurtado que al cap de poc de ser elegit abat va cridar al seu despatx Andreu Soler i li va llegir les acusacions: “No em va dir que no hi havia res, però va minimitzar el que havia fet”, afirma l’abat, que el va enviar castigat al Miracle. Al mateix enregistra­ment l’abat diu que no posa en dubte la versió d’Hurtado i que lamenta el mal que se li ha causat.

Gairebé al final de l’enregistra­ment es veu com Hurtado li lliura un sobre en què hi ha diners que l’abadia li va donar per pagar l’atenció psicològic­a que havia rebut. De fet, va ser el mateix Hurtado qui ho va demanar, però a l’enregistra­ment afirma que aquests diners el fan sentir malament. Davant d’això, l’abat també li va respondre: “Ara em fas sentir malament a mi, perquè jo el que volia era la reparació del mal que se’t va fer”.

Els 7.200 euros que Hurtado va tornar (no ho va fer en canvi amb els diners que van servir per pagar el seu advocat) no van anar a parar al monestir, sinó que l’abat els va lliurar a entitats que lluiten contra els abusos.

Montserrat es remet al treball i a les conclusion­s que assoleixi la comissió independen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain