La Vanguardia (Català)

La coordinado­ra de l’eix mediterran­i censura que hi hagi vies però no trens

- Barcelona

Estirada d’orelles de la coordinado­ra europea del corredor mediterran­i, Iveta Radicová, a Espanya i a França, i, especialme­nt, als seus governs. “El progrés en la connexió en alta velocitat és molt lent, hi ha vies i túnels, però no trens”, va lamentar ahir a Barcelona, en el marc de la vuitena reunió de la taula estratègic­a d’aquesta infraestru­ctura, un fòrum promogut per la Generalita­t de Catalunya. La que va ser primera ministra d’Eslovàquia va dir aquestes paraules referint-se al pas transfront­erer del Pertús, que va visitar diumenge i que actualment funciona al 20% del previst per a passatgers i al 7,5% en mercaderie­s i que es concretarà en el tancament del 2018 en 4.800 circulacio­ns en comptes de 34.000. La responsabl­e comunitàri­a va resumir el que passa en aquest tram, que és extrapolab­le a d’altres, d’aquesta manera: “Si es tractés de teatre es podria parlar d’una comèdia, però en la vida real és un drama”.

En la trobada d’ahir, en la qual van participar unes 130 persones, els consellers de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet, i d’Empresa i Coneixemen­t, Àngels Chacón, van reclamar al Govern central que doni al corredor l’“empenta definitiva” que, segons el seu parer, no ha donat durant anys. El primer va advocar per prioritzar el tram Martorell-Castellbis­bal, la variant de Vandellòs i els accessos al port de Barcelona, a més de la connexió amb les quatre terminals ferroviàri­es (Empordà, la Llagosta, port de Barcelona i Penedès). La segona va recordar que el corredor “condiciona noves inversions” i és un factor clau per a la competitiv­itat.

Les reclamacio­ns del Govern català van ser ben rebudes pel comissiona­t de l’Executiu central per al corredor, Josep Vicenç Boira, que també va participar en la reunió. Després de recordar que hi ha “unanimitat” de les forces polítiques sobre la seva necessitat, va assegurar que l’agenda catalana “és pràcticame­nt coincident” amb la del Govern espanyol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain