La Vanguardia (Català)

Interior frena la nova vaga dels examinador­s de trànsit el primer dia

L’aturada estava prevista fins al 21 perquè no es va cobrar el que es va prometre el 2017

- JAVIER RICOU Lleida

Els examinador­s de trànsit van tornar ahir a la vaga i els fantasmes del passat van reaparèixe­r a les autoescole­s de tot Espanya. Alguns d’aquests negocis encara pateixen les conseqüènc­ies de la ressaca que va deixar l’aturada de cinc mesos que van protagonit­zar aquests funcionari­s l’any passat, que va deixar a l’estacada més de 200.000 aspirants al carnet de conduir. El Ministeri de l’Interior aleshores el dirigia José Ignacio Zoido, i el director de la Direcció General de Trànsit (DGT) era Gregorio Serrano.

El conflicte (els examinador­s demanaven un increment de sou de 250 euros) es va enquistar, i la falta d’entesa entre les parts implicades va provocar que desenes de milers d’alumnes no es poguessin examinar de la prova pràctica en la data prevista. Alguns van haver d’esperar mesos fins que van poder fer la prova.

En molts casos aquests aspirants van perdre l’oportunita­t d’aconseguir feines en què s’exigia el carnet de conduir i a les autoescole­s es va formar un tap d’aspirants sense que ningú encertés a saber quan es podrien examinar. Tot va acabar amb un acord polític (a què no es va afegir el Partit Popular) que acceptava les exigències econòmique­s dels inspectors.

Molt pocs, excepte les autoescole­s, ja recordaven aquest conflicte (una de les vagues més llargues a Espanya) quan fa uns dies l’Associació d’Examinador­s de Trànsit (Asextra) feia saber que la promesa d’aquest increment de 250 euros –repartits en 14 pagues– a aquests funcionari­s s’ha incomplert, de manera que han decidit reprendre la vaga. Ahir era la primera jornada d’aturades, que es preveien mantenir, en aquests plans inicials, fins al dia 21 d’aquest mes. La majoria d’inspectors van secundar el primer dia de vaga, cosa que va tortre nar a deixar milers d’aspirants al carnet de conduir sense examen pràctic.

En aquest cas, però, els responsabl­es polítics a qui competeix solucionar el conflicte (Pere Navarro, director de la DGT, i Fernando Grande-Marlaska, minis- d’Interior) sembla que han reaccionat amb molta més pressa que els seus antecessor­s en aquests càrrecs. A mitja tarda d’ahir es va convocar una reunió a la seu de la DGT amb representa­nts del sindicat Asextra, i la trobada va donar els seus fruits. Des del Govern espanyol s’han compromès a abonar els diners que s’havien promès als examinador­s fa un any, de manera que la vaga va quedar desconvoca­da a primera hora del vespre.

En un comunicat, Asextra va advertir, tot i això, “que l’acord subscrit per les dues parts és una solució transitòri­a fins a la consecució de la modificaci­ó de la relació de lloc de treball amb l’increment retributiu correspone­nt al complement específic”. Els examinador­s amenacen de reprendre les aturades si aquesta modificaci­ó continua sense resoldre’s durant el primer semestre del 2019.

La reunió que ha permès l’acord es va convocar hores després d’una protesta que va començar a la seu del Ministeri d’Interior, al passeig de la Castellana, i va avançar fins a la Direcció General de Costos de Personal i Pensions Públiques. A la manifestac­ió s’hi va afegir en aquest cas el CSIF. Manuel Santiago, portaveu d’aquest sindicat, no va amagar la seva perplexita­t per l’incomplime­nt d’un acord –el de l’increment de sou– “plasmat als pressupost­os generals de l’Estat, signats pel Rei i publicats al BOE”.

La primera jornada de protesta d’aquesta nova vaga d’examinador­s de trànsit, ja desconvoca­da, va coincidir amb l’anunci del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, d’una reforma del reglament general de circulació per reduir la velocitat a 30 quilòmetre­s per hora a totes les ciutats. Aquesta mesura –que ja apliquen algunes grans urbs i que no està exempta de polèmica– ja la va apuntar setmanes enrere el director de la DGT, Pere Navarro.

Marlaska va fer l’anunci durant el discurs inaugural d’una conferènci­a internacio­nal sobre trànsit organitzad­a ahir per la Fundació Mapfre al Congrés dels Diputats. El ministre d’Interior va avançar, així mateix, que els pròxims mesos s’anunciarà un paquet de mesures per reduir les morts de motoristes i ciclistes a les carreteres. Aquesta altra iniciativa s’afegeix al recent anunci de la DGT de limitar a 90 quilòmetre­s hora la velocitat a totes les carreteres convencion­als.

El Govern central dona suport a la proposta de la DGT de reduir a 30 quilòmetre­s per hora la velocitat a les ciutats

 ?? JUAN CARLOS HIDFALGO / EFE ?? Els examinador­s es van manifestar ahir a Madrid amb el suport del sindicat CSIF
JUAN CARLOS HIDFALGO / EFE Els examinador­s es van manifestar ahir a Madrid amb el suport del sindicat CSIF

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain