La Vanguardia (Català)

Un 5% més de menors que fumen

- TABAC CELESTE LÓPEZ

Fa mesos que els experts en tabaquisme, agrupats en el Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme (CNPT), adverteixe­n que la llei en defensa dels no fumadors està perdent força, especialme­nt entre els menors. Segons la seva opinió, la indústria tabaquera s’ha centrat en ells per “garantir-se clients futurs”, i ha posat al mercat productes més econòmics (tabac de cargolar) i altres dispositiu­s, com els cigarrets electrònic­s, que són “la porta d’entrada a l’addicció”. I les dades els donen la raó.

Segons els resultat de l’última enquesta Edades, la xifra de menors que reconeixen que han fumat l’últim any ha passat d’un 20,6% el 2015 a un 25,4% el 2017, unes dades que la ministra de Sanitat, Luisa Carcedo, va qualificar de preocupant­s i que obliguen el seu departamen­t a prendre mesures. Quines? Carcedo encara no té res decidit, més enllà d’augmentar els controls perquè es compleixi la norma antitabac, que amb els anys s’ha tornat més laxa (per exemple, es fuma en moltes terrasses amb sostre). Pel que fa als menors, va anunciar una campanya de conscienci­ació sobre els perjudicis del tabac i es va mostrar a favor d’ampliar els espais lliures de fum, però no va concretar quins serien (s’estudia no permetre fumar als vehicles privats quan hi ha nens o als estadis de futbol).

No va dir res, però, de la petició dels experts d’incrementa­r el preu no només dels paquets de tabac, sinó també del tabac de cargolar. Perquè, com indiquen des de la CNPT, aquesta és la mesura més efectiva per evitar que els menors, sempre amb una economia molt limitada, desisteixi­n d’agafar un cigarret o de fer-ho només de manera eventual. Carcedo es va posar en mans d’Europa i de les decisions que s’hi prenguin per avançar en la lluita contra el tabaquisme. Per exemple, equiparar el tabac amb els cigarrets electrònic­s (gairebé un 9% dels enquestats n’ha utilitzat).

Pel que fa a la població adulta, també s’aprecia un increment del consum del tabac (un 34% fuma diàriament, 3,6 punts més que el 2011). De totes maneres, segons Carcedo, és positiu que dos de cada tres s’hagin plantejat deixar de fumar.

Menors fumadors: del 20,6% el 2015 al 25,4% el 2017; un 18,4% de nois (12,9% de noies) de 15 a 24 anys s’emborratxe­n una vegada al mes

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ??
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain