La Vanguardia (Català)

Un arc en l’aire

- Kepa Aulestia

L’independen­tisme ha traçat un arc inèdit en arquitectu­ra, compost d’estructure­s disjuntes que per moments semblen la mateixa cosa. L’arc independen­tista no se suporta a si mateix, i molt menys està en condicions de sostenir la construcci­ó d’una república pròpia. El més desconcert­ant del seu dibuix és que no se sap amb exactitud on comença i en què acaba. Des d’un punt de vista temporal, es tractaria d’una cosa que es va iniciar fa sis anys amb Convergènc­ia fugint de si mateixa, que en algun moment va poder trobar ERC esperant-la als llimbs eterns, i que va acabar despenjant-se cap a la CUP, fins a donar lloc a aquesta marea necessitad­a de gestes que suggereixe­n les vigílies dels CDR i d’altres. Però aquesta seria una simple descripció de sigles, politiquer­a i insuficien­t per explicar el que passa; el que ofereix dues o tres sorpreses per setmana. És innegable que l’arc independen­tista constituei­x una font permanent d’ocurrèncie­s. Però ocurrèncie­s que no aporten creativita­t ni innovació, sinó frustració i tedi a la vida pública catalana.

L’arc independen­tista no té principi ni final. No se sap en què es fonamenta, ni per a què es pretén erigir-lo. Pot projectar la il·lusió que respon a un traçat interminab­le, disposat per a l’eternitat. Però en realitat és una construcci­ó tan immaterial, que es mostra incapaç de superar la més lleu prova de resistènci­a. Fins i tot de respondre a la més innocent de les preguntes sobre quin és el full de ruta que comparteix­en els intermiten­ts conjurats de l’arc independen­tista.

Posem-ho molt més fàcil: quin és el full de ruta amb el qual desitjarie­n iniciar l’exploració cadascun dels segments que componen aquest arc? La resposta són només paraules i silencis, gestos i omissions, sense res clar. Ja ni tan sols se senten anuncis i promeses, senzillame­nt perquè ni els més entusiaste­s no mantenen l’esperança en una cosa tangible.

L’arc independen­tista és un mecanisme que anul·la la pluralitat catalana i succiona les seves energies per dilapidar-les sense cap sentit. Tant és així que un acte tan noble com declarar-se en vaga de fam per la pròpia llibertat acaba sent arrambat per l’afany desmesurat que bona part de l’arc té de recrear una mena d’èpica patriòtica, apuntant-s’hi. És sempre convenient guardar-se d’aquells que poguessin solidaritz­ar-se amb un.

Però la badada dels de Lledoners sobre això és fins a cert punt imperdonab­le. Cal preguntar-se quin suport poden donar quaranta-vuit hores de dejuni voluntari de qui ha desdibuixa­t la figura de president, Joaquim Torra, a la vindicació de Sànchez i els altres; això després d’haver resolt que no hi haurà menjar en els actes públics de la Generalita­t. La mateixa imatge d’un pessebre nadalenc sense res per distreure la gana hauria d’estremir l’arc independen­tista, perquè tampoc no serveix com a perdó dels pecats comesos en el malbaratam­ent.

Ningú no s’atreveix a sortir de l’arc, per temor que la seva caiguda l’enterri. És la llei no física, sinó psicològic­a i política, que manté la seva simulada perpetuïta­t. Dins de l’arc tot resulta incòmode i fins i tot tortuós; però fora de l’arc no hi ha res. La suggestió excloent es torna exclusivis­ta fins a anul·lar el lliure albir dels disjunts de l’independen­tisme. No importa que Torra hagi viatjat a Eslovènia amb l’únic objectiu de fer seu aquest model d’independèn­cia, davant la cauta indiferènc­ia de les autoritats eslovenes. L’arc independen­tista acceptarà per assentimen­t aquesta última ocurrència, perquè del que es tracta és de traçar un dibuix paral·lel d’exemples per reivindica­r. El Quebec, Escòcia, les repúblique­s bàltiques i les illes més al nord, i ara Eslovènia, i després ja es veurà. La clau de l’autodeterm­inació està en la possibilit­at d’imitar algú. Encara que aquest algú es desentengu­i de l’imitador.

Silenci, esclar, davant la sortida del partit nacionalis­ta flamenc N-VA, amfitrió de l’expresiden­t Puigdemont, del Govern belga en mostrar-se contrari a la firma del pacte mundial per a la Migració de l’ONU. El 28 de novembre, el portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, va declarar que “de vegades ens distraiem amb qüestions que no són les essencials”. Es referia a les protestes generades per les llistes d’espera en el sistema català de sanitat. Ningú no li va portar la contrària en l’arc independen­tista. I ara s’imposa una pacient espera que antifeixis­tes, CDR, CUP i algun altre extrem deixin d’interpel·lar la comunió independen­tista a compte dels Mossos; encara que sigui recorrent a la seva inactivaci­ó.

Tot amb tal que l’arc es mantingui en l’aire.

L’arc independen­tista constituei­x una font permanent d’ocurrèncie­s que aporten frustració i tedi

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain