La Vanguardia (Català)

Iglesias vol “república feminista” per combatre el “bloc reaccionar­i”

- Madrid

República i feminitzac­ió de la política. Aquesta va ser la recepta de Pablo Iglesias en els actes de l’aniversari constituci­onal, en què, després de molts mesos de dures crítiques, va trobar una oportunita­t per a l’afalac cautelós a les paraules de Felip VI, a qui va lloar “un to més conciliado­r”.

Units Podem ahir tenia programa doble en l’aniversari constituci­onal: al matí, van participar en l’esdevenime­nt solemne al Congrés dels Diputats i, tot i que no van assistir al besamans ni van aplaudir Felip VI ni el seu pare, el rei emèrit, tampoc no van escenifica­r cap posat de protesta durant els discursos, que van escoltar “respectuos­ament”. Més enllà de portar un pin republicà i feminista, Podem s’allunya deliberada­ment de les maneres irades que es van veure en ERC el mes passat.

Si en les valoracion­s del matí, abans i després dels discursos de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i el rei Felip, Iglesias i el líder d’IU, Alberto Garzón, dibuixaven el subjecte del seu projecte polític, una república que blindi els drets socials –mentre reivindica­ven els lluitadors de la clandestin­itat antifranqu­istes, absents dels discursos oficials–, a la tarda, a pocs metres de les Corts, a l’Ateneu Obrer, Units Podem debatia sobre el predicat de la seva oferta política: la necessitat d’una república feminista i d’una feminitzac­ió de les maneres de la política per al segle XXI.

El líder de Podem llegeix el delicat compromís de la legislatur­a, després de la patacada socialista en les eleccions andaluses, com un moment de tensió contrarevo­lucionària en què s’han rearmat les forces de la reacció, “el bloc reaccionar­i” –sintagma que fa servir per referir-se a l’eventual consorci de les tres dretes, PP, Ciutadans i Vox, sota l’ègida de José María Aznar–, i mentre disposa el partit per a un possible avanç electoral, proposa com a antídot a la involució una recepta de republican­isme i feminisme.

Per això, potser el que més va apreciar Podem dels discursos d’Ana Pastor i Felip VI va ser el seu compromís amb els progressos aportats, no ja pel text constituci­onal i l’Estat autonòmic, sinó per l’acció dels successius governs democràtic­s, en particular les conquestes de drets socials i civils, que la presidenta va esmentar expressame­nt i que els d’Iglesias van llegir com una admonició als líders de PP i Ciutadans davant la temptació de pactar amb la formació ultradreta­na Vox, que propugna la reversió d’aquestes conquestes territoria­ls i polítiques.

“Hi ha molt de reacció de la virilitat ferida davant les conquestes de les dones” en el gir a la dreta dels partits conservado­rs, va subratllar Iglesias, que va proposar una terna nova per actualitza­r els valors revolucion­aris francesos: “Llibertat, igualtat, sororitat”.

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Silenci.Iglesias va escoltar el discurs del rei però va evitar aplaudir-lo
KIKO HUESCA / EFE Silenci.Iglesias va escoltar el discurs del rei però va evitar aplaudir-lo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain