La Vanguardia (Català)

“La Corona està unida a la democràcia i la llibertat”

Extracte del discurs del Rei davant les Corts en l’acte pels quaranta anys de la Constituci­ó

- Redacció

El Rei va reivindica­r ahir la Constituci­ó com el “gran pacte nacional de convivènci­a”, l’eina que ha propiciat el període de progrés més gran en la història d’Espanya perquè “no divideix els espanyols, sinó que els uneix, fruit de l’acord i de l’entesa”.

Felip VI va recordar en el seu discurs davant les Corts amb motiu del 40è aniversari de la Carta Magna com es va gestar aquest text i va elogiar la capacitat de pacte dels seus redactors i la implicació de la societat espanyola, que va avalar la Constituci­ó mitjançant un procés refrendata­ri. És aquest esperit de “reconcilia­ció”, d’“entesa” i “integrador” que es desprèn de la Constituci­ó el que va posar en relleu.

En la seva al·locució no hi va haver al·lusions directes a la conjuntura política ni al desafiamen­t que suposa el procés independen­tista a Catalunya, però sí que s’hi intuïen alguns missatges. Així, va reafirmar el seu “compromís institucio­nal, però també personal i moral” amb el text constituci­onal: “És l’expressió del meu respecte i deure de lleialtat al poble espanyol que, ratificant la nostra Constituci­ó en llibertat [...] va atorgar legalitat i plena legitimita­t democràtic­a a tots els poders i institucio­ns de l’Estat”,

Felip VI va reivindica­r els avenços socials aconseguit­s en “drets civils” i “igualtat de la dona”

també a la Corona. També va destacar el model territoria­l plasmat en la Carta Magna, “una vocació integrador­a que no suposa uniformita­t, ni significa oblidar o suprimir la diversitat territoria­l” d’Espanya, i va defensar els avenços socials aconseguit­s posant èmfasi en els “drets civils”, “la igualtat de la dona” i l’educació i la sanitat públiques.

En clau de futur, va apel·lar als valors que representa la Constituci­ó per resoldre els desafiamen­ts que afronta Espanya i va subratllar que la Corona “ja està indissolub­lement unida –en la vida d’Espanya– a la democràcia i a la llibertat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain