La Vanguardia (Català)

La Unió Europea ajorna el reforç de l’agència de fronteres al 2027

Brussel·les va proposar donar més poders a Frontex i que tingués 10.000 guardes el 2020

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

És una de les propostes estrella que va plantejar la Comissió Europea al setembre per blindar les fronteres europees, el reforç a marxes forçades de Frontex, l’agència de fronteres de la UE, fins a arribar a disposar de 10.000 efectius en un temps rècord, el 2020. Doncs bé, aquests terminis es demostren impossible­s. En la reunió d’ahir dels ministres europeus de l’Interior va quedar de manifest que no es complirà aquest calendari i que Frontex no arribarà a disposar d’aquesta capacitat fins a l’any 2027 com a mínim. Aquest és el nou termini que estan discutint els grups tècnics, segons va indicar un diplomàtic europeu a aquest diari.

Les dificultat­s les va reconèixer el ministre austríac, Herbert Kickl, president de torn de la UE, en manifestar que “cal preguntarn­os d’on sortiran” aquests efectius, i advertir que és personal qualificat i existeix el perill que se sobrecarre­guin les forces policials de cada país o que s’hagin de desplaçar d’àrees on són també necessàrie­s.

La proposta de la Comissió Europea incloïa donar més competènci­es als guardes de fronteres europeus i aconseguir que el 2020 ja fossin un total de 10.000 (1.500 personal de l’agència i la resta, 8.500, enviats pels estats) que disposarie­n del seu propi equip. Entre els seus nous poders s’inclouria dur a terme controls de fronteres per comprovar identitats, autoritzar o rebutjar les entrades, patrullar les fronteres i intercepta­r persones que les haguessin creuat de forma irregular.

Precisamen­t, en aquest punt es produeix un altre factor de desconfian­ça de països situats en els límits externs de la UE, com Espanya, respecte al nou Frontex, que temen que interferei­xi en la sobirania de les seves fronteres. Per molt que la CE repeteixi una vegada i una altra que Frontex només complement­arà la seva tasca, saben que hi ha una disposició que preveu que, en cas que es consideri que un país no actua amb prou rigor en la protecció de la frontera exterior, pot decidir-se la intervenci­ó de Frontex encara que l’Estat en qüestió no ho demani. Per la seva part, el comissari de Migració, Dimitris Avramopoul­os, va dir que la xifra de 10.000 és realista. “Si volem una policia europea de fronteres fa falta personal, equip i diners, són els tres ingredient­s de l’èxit”, va dir el comissari, per afegir que la Unió Europea s’ha de preparar perquè no es repeteixi la crisi dels refugiats del 2015.

D’altra banda, en el que sí que es van posar d’acord els ministres de l’Interior va ser a autoritzar Frontex perquè participi en el futur en les operacions de reenviamen­t d’immigrants irregulars cap als seus països d’origen i en la possibilit­at d’intervenir en països tercers que no siguin veïns, inclosos els africans.

 ?? OLIVIER HOSLET / EFE ?? El ministre Herbert Kickl
OLIVIER HOSLET / EFE El ministre Herbert Kickl

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain