La Vanguardia (Català)

Tones d’ajuda

La família d’un nen amb una malaltia rara recull cada mes dos milions de taps en 214 punts repartits per Catalunya

- ESTEVE GIRALT Tarragona

Noelia Canela va començar fa més de tres anys a recollir taps amb l’ajuda de la família i els amics. Acabaven de diagnostic­ar al seu fill una malaltia congènita minoritàri­a, fatal i encara sense cura ni tractament. L’esforç de la Noelia, els seus familiars i una xarxa de col·laboradors entregats ha servit per impulsar la Fundació Noelia, nens contra la distròfia muscular congènita per dèficit de col·lagen VI. La recollida de taps explica part de l’èxit.

“Ens ajuda a recaptar fons, però ens ha servit sobretot per donar-nos a conèixer gràcies a la distribuci­ó dels punts de recollida”, destaca la Noelia, que viu amb el seu fill Adrià, de 8 anys, i la seva família a Camarles (Baix Ebre). Una forma de difusió gratuïta de la malaltia –el seu fill va ser el primer diagnostic­at a Espanya– que no podrien costejar. Duen a terme altres iniciative­s solidàries.

El seu esforç, titànic, serveix per recollir cada mes i mig sis tones de taps (1.200 euros per més de dos milions d’unitats). Els ingressos obtinguts es destinen a fomentar la investigac­ió mèdica de la malaltia. “La nostra campanya no té final”, afegeix la Noelia. L’objectiu és trobar un tractament i arribar a curar una malaltia degenerati­va que provoca una atròfia muscular molt greu.

La gran quantitat d’iniciative­s

La Fundació Noelia dedica tots els diners obtinguts gràcies al reciclatge a finançar la investigac­ió mèdica

similars i la dificultat per organitzar logísticam­ent la recollida, el transport i la gestió dels taps expliquen que algunes empreses s’hagin especialit­zat a atendre aquesta demanda oferint els seus serveis per posar en contacte les campanyes solidàries amb empreses de recuperaci­ó de plàstics. És el cas d’Iniciative­s Solidàries del Reciclatge, que treballa amb una de les empreses pioneres, Plàstics Güell, del Baix Llobregat, i col·labora amb la Fundació Noelia.

“Col·laborem amb unes seixanta iniciative­s, entre una trentena d’entitats i associacio­ns i també particular­s que recullen taps a Catalunya; cada mes portem a processar entre 20 i 25 tones de taps”, explica Anna M. Viguera, la seva gerent.

La demanda és tan gran que una de les principals empreses de transport urgent (Seur) s’ha bolcat en el tap solidari. A través de la seva fundació, ha col·laborat des del 2012 en 153 campanyes, amb la recollida de 4.800 tones de plàstic (2.400 milions de taps) que han permès recaptar més d’un milió d’euros (“Taps per a una nova vida”). “És un benefici social i redueix l’impacte mediambien­tal: cada quilo de taps recollits suposa eliminar un quilo d’abocaments”, destaca Ramón Mayo, president de la Fundació Seur.

Les campanyes no s’aturen. Seur està rebent actualment una nova petició cada quatre mesos, malgrat que el ritme encara havia estat més alt. La fundació fa un seguiment de les campanyes solidàries per garantir-ne la veracitat, i un comitè prioritza les peticions, com també controla la finalitat dels taps a Iniciative­s Solidàries del Reciclatge.

“No acceptem cap campanya que no tingui una finalitat social. La transparèn­cia és total”, assegura Viguera. La seva empresa intenta, a més a més, que si una campanya aconseguei­x el seu objectiu, com recaptar diners per a una operació o la compra d’una cadira de rodes, la mateixa xarxa serveixi després per a altres causes.

Plàstics Güell va començar el 2012 a rebre taps solidaris arran d’una campanya que va sorgir per comprar una cadira de rodes ortopèdica per a una nena d’Igualada amb una discapacit­at psicomotri­u. Des d’aleshores no han parat. “Forma part del nostre negoci, i és una bona causa”, diu Neus Balagué, la seva gerent. Una barreja d’interessos i sensibilit­ats ha donat forma a una de les campanyes solidàries ambientals més grans de l’última dècada. L’èxit, fruit de l’abnegació: tap a tap.

 ?? . ?? L’Adrià i el seu pare entre els sacs de taps que omplen gràcies a una xarxa de voluntaris
. L’Adrià i el seu pare entre els sacs de taps que omplen gràcies a una xarxa de voluntaris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain