La Vanguardia (Català)

El TSJC arxiva amb aval del fiscal la causa per la cessió de béns de Turull

- TONI MUÑOZ Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat la causa en què investigav­a l’exconselle­r Jordi Turull per haver cedit part del seu patrimoni a la seva dona abans de l’1-O. La Fiscalia, que va ser la impulsora de la investigac­ió perquè va sospitar que volia amagar els seus béns, finalment ha demanat sobreseure l’afer.

El TSJC exposa a la seva interlocut­òria que “la instrucció judicial no ha permès acreditar prou els indicis racionals criminals” ni aclarir si Turull tenia “el propòsit o la intenció d’eludir o dificultar un futur embargamen­t del seu patrimoni per respondre a les responsabi­litats civils derivades” del cas del procés, o si es tractava de “regularitz­ar una situació econòmica patrimonia­l”, com tots dos van al·legar.

La Fiscalia va presentar el març passat una querella contra Turull i la seva dona perquè va considerar que l’exconselle­r s’havia desposseït dels seus béns i els havia cedit a la seva parella per eludir el pagament de qualsevol responsabi­litat en cas de ser condemnat per la causa contra el procés que instrueix el Tribunal Suprem i que el manté en situació de presó preventiva al centre penitencia­ri de Lledoners.

La Fiscalia va sol·licitar el sobreseïme­nt de la causa després que Turull al·legués que ja havia dipositat una fiança al Suprem per respondre a una eventual condemna. La fiança, assenyala la interlocut­òria del TSJC, va ser sufragada per l’entitat sobiranist­a ANC.

L’exconselle­r de Presidènci­a va subratllar en la declaració que va prestar davant el TSJC, l’octubre passat, que va posar part dels seus béns a nom de la seva dona pels problemes de salut que arrossegav­a i no per esquivar possibles responsabi­litats econòmique­s. El moviment que va despertar les sospites de la Fiscalia va tenir lloc quatre mesos abans del referèndum de l’1 d’octubre. Turull va fer una donació a la seva dona del seu domicili de Parets del Vallès i de la meitat del compte corrent que compartien, amb una quantia de 96.000 euros.

L’escrit subratlla que l’ANC va pagar la fiança per cobrir l’eventual responsabi­litat de l’exconselle­r al Suprem

A la querella, que va ser admesa a tràmit, la Fiscalia afirmava que Turull i la seva dona van voler “desprendre’s del seu patrimoni per fingir una situació d’insolvènci­a”. El tràmit, segons va explicar Turull, pretenia regularitz­ar una situació després que se li haguessin diagnostic­at unes apnees molt greus que fins i tot el van fer témer per la seva vida. En el moment en què va tenir lloc la cessió de béns, el 8 de juny del 2017, Turull encara no era conseller, i va recordar que no va saber que ho seria fins al 13 de juliol, de manera que no va poder actuar per evitar possibles embargamen­ts. Ahir, en un missatge a Twitter, l’exconselle­r va assegurar que: “Malgrat que el mal ja està fet, oblido i perdono tots els difamadors profession­als per tot el que han arribat a dir sobre nosaltres”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain