La Vanguardia (Català)

No en nom meu

- Pilar Rahola

Fem la pregunta incòmoda: qui són aquests tipus que van a les manifestac­ions amb passamunta­nyes i, en nom dels presos polítics i la República, es dediquen a enfrontar-se a manifestac­ions de signe contrari, mentre cremen contenidor­s o tiren pedres? I, qui són per apropiar-se del nom dels CDR, l’acció de protesta dels quals contra la repressió que pateix l’independen­tisme sempre s’ha mostrat de manera cívica i pacifica? I, també, qui són aquests tipus que, en nom dels presos polítics i la República, es dediquen a assenyalar les cases particular­s, encara que sigui les de persones a les quals no tenen cap simpatia? És a dir, qui són tots aquests tipus que, en nom dels presos polítics i la República catalana, es dediquen a embrutir la lluita pacífica de milions de catalans que rebutgen completame­nt els mètodes violents?

Com és evident, ateses les meves conviccion­s, no m’agraden gens les manifestac­ions amb clara voluntat de provocació dels Jusapol de torn. I, per descomptat, el meu amor pel jutge Llarena és indescript­ible, convençuda del paper ideològic i la vocació de revenja que ha mogut la seva instrucció contra els líders independen­tistes. Però

Des de l’altra vorera ideològica, defenso el dret del senyor Llarena a no ser violentat a casa seva

des de l’altra vorera ideològica, amb un compromís inequívoc en la defensa de Catalunya i de les seves llibertats, i amb una posició frontal en contra del macroprocé­s que han perpetrat des de la judicatura espanyola, defenso el dret del senyor Llarena i de qualsevol persona a no ser violentat a casa seva. Per descomptat, em sembla indignant l’ús de baixa estofa que fan els de Ciutadans d’aquesta mena d’actes, banalitzan­t conceptes tan seriosos com el delicte d’odi. Però de la mateixa manera que em sembla repugnant la demagògia de determinat espanyolis­me d’esbronc i crispació, també em sembla indefensab­le i repugnant que es vulnerin els límits de la protesta legítima. I anar amb pots de pintura a assenyalar una casa particular, amb la dosi d’amenaça que inevitable­ment pot suggerir, és una forma de microviolè­ncia. O, en tot cas, una forma il·legítima de protesta.

No en el meu nom i, sinceramen­t, crec que no, no en nom de milions de catalans, la defensa de les llibertats, l’autodeterm­inació i la independèn­cia dels quals sempre ha estat pacifica, cívica i democràtic­a. En la República a la qual aspirem molts caben les manifestac­ions provocador­es de Jusapol, i els Llarenas de qualsevol lloc han de poder viure entre nosaltres, sense ser violentats. O aquests són els fonaments sòlids amb què construir la nova Catalunya amb què somiem, o els fonaments estan podrits.

Algú va escriure que la llibertat no és només un privilegi que s’atorga, sinó sobretot un hàbit que s’ha d’adquirir. I aquest hàbit es construeix amb responsabi­litat, respecte i tolerància. No oblidem la idea il·lustrada que Voltaire va cedir al món: que podem menysprear les idees d’altres, però hem de lluitar perquè puguin tenir-les.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain