La Vanguardia (Català)

Exteriors avala el pacte del Brexit, que recull quasi totes les seves exigències

L’acord també ha estat ben rebut a Gibraltar en espera que es concreti

- Madrid / Sevilla CARMEN DEL RIEGO ADOLFO S. RUIZ

El Govern espanyol està satisfet amb l’acord a què s’ha arribat entre el Regne Unit i la Unió Europea, ja que recull gairebé totes les exigències que mantenia l’Executiu espanyol, sobretot amb referència a Gibraltar, sobre el qual Espanya manté la reivindica­ció de sobirania.

En una trobada amb els mitjans de comunicaci­ó, el secretari d’Estat per a la Unió Europea, Luis Marco Aguiriano, considera que els acords aconseguit­s “són molt positius per als interessos nacionals i dels treballado­rs de Gibraltar, recullen la posició espanyola en un 99%” i estableixe­n les bases per aconseguir una relació “més lleial, oberta i equilibrad­a entre Espanya i Gibraltar, i en cap cas suposen la renúncia a cap de les reivindica­cions espanyoles, en especial la sobirania”.

També Fabián Picardo, ministre principal de Gibraltar, es va mostrar ahir raonableme­nt satisfet del preacord “perquè deixa clar que Gibraltar no sortirà de manera abrupta de la Unió Europea el març del 2019 i tot es mantindrà en bona part tal com és ara fins a finals del 2020”. Picardo considera que es guanya temps per aconseguir condicions favorables per a la població del Penyal, que en una aclaparado­ra majoria va votar en contra del Brexit.

“Aquest protocol no fa cap concessió en termes de sobirania, jurisdicci­ó o control. Si així fos, no ho hauríem acceptat. No hi ha cap assumpte bilateral que pugui generar preocupaci­ó entre els gibraltare­nys”, va afegir Picardo en una nota de premsa.

El protocol que afecta Gibraltar estableix tres àrees en què Espanya i el Regne Unit hauran de crear comitès bilaterals per abordar els temes més candents. Un d’aquests temes es dedicarà a avaluar cada tres mesos la llibertat d’entrada dels treballado­rs transfront­erers, uns 13.000, dels quals n’hi ha almenys 8.500 que són espanyols, i la defensa dels seus drets laborals i profession­als. Un altre tema estarà dedicat a qüestions mediambien­tals, com tractament­s d’escombrari­es, qualitat de l’aire o accés a l’aigua potable. Finalment n’hi haurà un altre de dedicat a la cooperació policial i duanera.

Tot i això, els problemes dels treballado­rs espanyols al Penyal ja han començat amb la devaluació de la lliura esterlina, la moneda en què cobren els salaris, des que el Regne Unit va votar majoritàri­ament a favor de sortir de la UE. Una pèrdua que voreja un 20% del seu poder adquisitiu però que pot ser molt pitjor si finalment no s’arriba a un acord.

En totes aquestes qüestions, Espanya i Gibraltar fa mesos que treballen en uns memoràndum­s que porten els grans temes continguts en el protocol en la lletra petita. De fet, en quatre de cinc (falta per solucionar el problema de l’aeroport) s’ha arribat a un acord i es podrien signar en qualsevol moment perquè els memoràndum­s, al contrari del protocol, no es consideren part integrant del preacord a què s’ha arribat.

En tot cas, no hi ha acord sobre la cosobirani­a, un tema en què no s’ha arribat a entrar en cap moment i que ha causat una allau de comentaris sobre Pedro Sánchez, a qui la dreta considera “un traïdor” per no haver aprofitat la situació per retorçar el braç als gibraltare­nys. Des del PSOE es defensen assegurant que la negociació la va començar Alfonso Dastis, l’últim ministre d’Exteriors de Mariano Rajoy, i que ells s’han limitat a culminar-la.

Picardo manté el seu optimisme sobre el resultat final. “Ser una frontera exterior no ha de significar ser una frontera hostil. Hem d’intentar que aquest moment difícil faci entendre’ns més i enfrontar-nos menys. Que puguem crear en aquesta zona tan castigada un arc de Sant Martí d’oportunita­ts que reparteixi encara més benefici a tots els racons de la badia”, diu.

Mentrestan­t, l’Executiu té previst abordar avui mateix, al Consell de Ministres, un pla integral d’infraestru­ctures per al Campo de Gibraltar. Tot plegat si finalment l’acord és aprovat al Regne Unit. Si no, tot se n’aniria en orris, però el Govern central, segons Aguiriano, té un pla de contingènc­ia molt detallat per si no s’aprova l’acord.

El PP, mentrestan­t, va demanar la compareixe­nça del ministre d’Exteriors perquè expliqui el seu “fracàs absolut” en la negociació.

Els treballado­rs del Penyal han perdut un 20% del poder adquisitiu

L’acord no altera el debat sobre la sobirania del territori britànic

 ?? JON NAZCA / REUTERS ?? Vista del Campo de Gibraltar amb La Línea de la Concepción en primer terme i el Penyal al fons
JON NAZCA / REUTERS Vista del Campo de Gibraltar amb La Línea de la Concepción en primer terme i el Penyal al fons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain