La Vanguardia (Català)

Andalusia obre el cicle electoral amb el centredret­a en disputa

Susana Díaz comença la campanya amb la reelecció pendent d’un pacte amb Podem

- Sevilla

La campanya electoral va començar ahir a la nit a Andalusia amb Susana Díaz com a favorita per aconseguir la victòria i pendent d’un pacte amb Podem per garantir-se la reelecció. Ciutadans, que va apuntalar el govern del PSOE en l’última legislatur­a, ara disputa el segon lloc a un PP en retrocés.

La campanya oficial dels comicis andalusos del 2 de desembre, que obre el cicle electoral a Espanya, ja està en marxa. Va començar ahir a la nit i cadascun dels principals candidats va arrencar en un racó de la comunitat. Susana Díaz (PSOE) va triar Granada i Teresa Rodríguez (Endavant Andalusia) ho va fer a Sevilla. El més significat­iu va ser que Ciutadans i PP van coincidir a Màlaga, una demostraci­ó de la importànci­a que tots dos concedeixe­n a aquesta província. La competició entre Juan Manuel Moreno Bonilla (PP) i Juan Marín (Cs) per la segona posició serà aferrissad­a. Pablo Casado i Albert Rivera es juguen a Andalusia el lideratge del centredret­a.

La presidenta andalusa, la socialista Díaz, va esgotar les últimes hores de la precampany­a amb Felipe González. L’expresiden­t socialista va sorprendre amb unes declaracio­ns en què assenyalav­a: “No em preocupa que el govern depengui de Podem, però si jo fos president no m’agradaria pas”. González, que s’ha distingit habitualme­nt per la seva duresa cap al partit de Pablo Iglesias, semblava que estava enviant un missatge a Díaz del tipus que, si no queda cap altre remei que pactar, es pacta. “Participar o no en una coalició no ve determinat per la personalit­at de cadascun, sinó per la convergènc­ia o divergènci­a dels projectes que presentes”, va assenyalar.

La importànci­a que els líders del centredret­a nacional donen a aquests comicis a Andalusia es reflecteix en les dades. Rivera tenia la intenció de recórrer més de 10.000 quilòmetre­s, però ara depèn de la recuperaci­ó de la seva recent lesió jugant a tennis. On no arribi el màxim dirigent de Ciutadans, hi serà Inés Arrimadas per suplir-lo. La portaveu al Parlament va estar ahir a la nit a Màlaga acompanyan­t el candidat per la província, l’exseleccio­nador de bàsquet Javier Imbroda.

Els populars desembarqu­en a la comunitat amb diverses caravanes electorals per recórrer les vuit províncies: en una hi anirà Casado i recorrerà 9.363 quilòmetre­s; en una altra, el candidat a la Junta, Moreno Bonilla. També hi participar­an activament el secretari general, Teodoro García Egea, i altres càrrecs del partit.

La presència de líders de l’esquerra nacional serà molt més discreta. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, només compartirà dos mítings amb Díaz, aquest diumenge a Chiclana i el diumenge següent a Marbella. Els socialiste­s argüeixen que l’agenda internacio­nal del president

Felipe González dona per bo un pacte amb Podem, però afegeix que a ell no li agradaria El líder de Cs, lesionat en un partit de tennis, es perd l’arrencada de la cursa andalusa

motivarà la seva poca participac­ió. Per pal·liar la seva absència, el PSOE vol involucrar molt activament les dues ministres andaluses: la vicepresid­enta Carmen Calvo i la titular d’Hisenda María Jesús Montero. José Luis Ábalos, ministre de Foment i secretari d’organitzac­ió del PSOE, també protagonit­zarà diversos actes.

Els resultats de l’enquesta del CIS han estat més ben o més mal acollits pels principals partits andalusos, excepte pel PP, que directamen­t els ha qualificat de “falsos”. El partit va difondre a les xarxes socials una interpreta­ció sobre com el CIS va cuinar el sondeig, que immediatam­ent va ser durament criticada per la seva nul·la creativita­t. Malgrat tot, Moreno Bonilla s’agafava ahir als seus propis sondejos, que, assegura, col·loquen el PP a les portes del canvi si és capaç de pactar amb Ciutadans.

Díaz mostra molta cautela amb les dades del CIS. De fet, és l’única gran enquesta que no ha detectat un càstig electoral al PSOE, i fins i tot n’augmenta les expectativ­es de vot respecte al que va obtenir el 2015. “L’única enquesta que m’interessa és la del dia 2”, va assenyalar.

Amb una població de més de vuit milions i mig d’habitants i un cens electoral d’una mica més de sis milions i mig, el Parlament andalús és el tercer pel que fa a representa­ció de dones, només darrere de les Canàries i el País Basc. Entre els caps de llista dels quatre partits principals a les vuit províncies la paritat és total, ja que 16 són dones i 16 homes. Mentre que PP i Ciutadans presenten quatre candidates i quatre candidats, Endavant Andalusia (Podem i IU) presenta cinc dones i tres homes. Al PSOE preval el lideratge masculí: cinc són homes i tres dones.

L’obligatori­etat de les llistes cremallera fa que el Parlament recentment dissolt tingués una representa­ció femenina del 49,5% dels diputats, que es repetirà després del 2 de desembre. Des que es va constituir l’any 1982, la presència de dones al Parlament andalús ha augmentat significat­ivament

El 60% del vot andalús és urbà: allà és on tenen els graners Ciutadans i Podem

i ha passat d’un 4,6% aquell any a gairebé la meitat el 2015.

En total, 26 de partits i cinc coalicions electorals presenten llistes per al 2 de desembre, però només 11 ho fan a totes les províncies andaluses. En l’última legislatur­a cinc van estar representa­ts en els 109 escons del Parlament: PSOE, PP, Ciutadans, Podem i IU. Amb ells, altres formacions minoritàri­es com Vox, Pacma, Partit Comunista del Poble Andalús, Andalusia per Sí, UPyD, i les coalicions Equo Verds i Retallades Zero es presenten a les vuit províncies. El CIS vaticina que Vox podria tenir un representa­nt, aquesta vegada.

Un 60% dels vots andalusos es concentren a les capitals i a les ciutats de més de 100.000 habitants, la majoria a la costa. En aquesta franja competeixe­n tots els partits, alguns gairebé exclusivam­ent, com ara Ciutadans i Podem. Els dos partits emergents s’han consolidat a les grans urbs, però continuen tenint pocs suports al món rural. Als pobles, on el PSOE és hegemònic, es distribuei­x un 40% dels vots.

 ??  ??
 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? Susana Díaz i Felipe González, ahir a Sevilla
JULIO MUÑOZ / EFE Susana Díaz i Felipe González, ahir a Sevilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain