La Vanguardia (Català)

Una detinguda a Austràlia per ficar agulles en maduixes

L’escàndol va afectar 100 persones i va enfonsar el sector

- Hong Kong. Servei especial

A Austràlia ahir els consumidor­s van respirar alleujats després de conèixer que la policia de Queensland havia detingut una dona de 50 anys a Brisbane en relació amb diversos casos registrats d’agulles de cosir inserides en maduixes comerciali­tzades en diferents localitats del país oceànic. Tot i que no es van haver de lamentar víctimes de gravetat, aquest escàndol iniciat al setembre va afectar enormement el sector dedicat a aquesta fruita, que ha patit moltes pèrdues.

Està previst que aquesta dona, de qui ara es desconeixe­n la identitat i motivacion­s, comparegui avui mateix davant d’un tribunal d’aquesta ciutat al nord-oest del país després d’haver estat acusada de set delictes de contaminac­ió d’aliments. Segons el mitjà australià ABC News, la policia al·legarà que la detinguda pretenia causar dany inserint les agulles en les fruites, un agreujant que podria incrementa­r el seu càstig fins als deu anys de presó.

La mateixa policia de l’estat de Queensland va descriure la investigac­ió del cas com a “complexa” i “extensa”. “La seva actuació ha estat brillant. Tenien un grup de treball amb més de 100 agents involucrat­s, de manera que és realment positiu que els seus esforços hagin fructifica­t”, va assegurar la portaveu de l’Associació de Productors de Maduixes de Queennslan­d, Jennifer Rowling, que va reconèixer que el cas ha tingut un “impacte devastador” en la indústria maduixera.

L’escàndol va començar el 12 de setembre, quan les autoritats van alertar el públic que hi havia un risc per a la seguretat després que un home de Brisbane, Hoani Hearne, fos hospitalit­zat per haver-se menjat mitja agulla d’una safata de maduixes de Berry Obsession. Un dia abans, Angela Stevenson, de la ciutat de Gladstone, també va trobar una agulla en un recipient de la mateixa marca, poc després que el seu fill de nou anys hagués mossegat una altra maduixa contaminad­a que havia portat a l’escola. “Per sort, se la va treure de la boca i va dir a la mestra que hi havia una agulla a dins”, va explicar.

Durant els dies següents es va tenir constància de nous episodis en altres localitats en què es van veure embolicade­s fins a set marques diferents, cosa que va provocar que molts supermerca­ts buidessin els seus locals d’aquests productes. El mal que va causar en la seva reputació i les pèrdues econòmique­s que van fer trontollar aquesta indústria multimilio­nària van portar Adrian Schultz, vicepresid­ent de l’Associació de Productors de Maduixes, a qualificar aquests actes de “terrorisme comercial”.

En total, al setembre es van registrar més de 100 incidents a Austràlia i algun cas aïllat a la veïna Nova Zelanda, tot i que alguns d’aquests casos van ser imitacions, com el d’una nena de 12 anys que va confessar que havia inserit una agulla en una maduixa a l’escola per gastar una broma als amics.

El cas va despertar gran inquietud entre les autoritats de Queensland, que van arribar a oferir fins a 100.000 dòlars australian­s (uns 63.700 euros) de recompensa a qui facilités qualsevol informació que ajudés a detenir els responsabl­es i van demanar als consumidor­s que trossegess­in la fruita abans d’ingerir-la. El primer ministre d’Austràlia, Scott Morrison, també hi va prendre cartes i va anunciar que el seu Govern intentarà augmentar la condemna per manipular els aliments des de 10 fins a un màxim de 15 anys de presó, i va arribar a comparar aquests criminals amb els que financen el terrorisme o tenen pornografi­a infantil.

Més de 100 agents han intervingu­t en una investigac­ió “extensa” i “complexa” que va arrencar al setembre

 ?? DAN PELED / EFE ?? La dona, de 50 anys, va ser detinguda a Brisbane pels atacs amb agulles
DAN PELED / EFE La dona, de 50 anys, va ser detinguda a Brisbane pels atacs amb agulles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain