La Vanguardia (Català)

Unipost contra Correos

El jutge autoritza l’operadora postal catalana a demanar que un fons financi el plet

- Barcelona

L’operador postal prepara una demanda contra Correos en què reclamarà fins a 170 milions d’euros.

L’operadora postal catalana Unipost, en fase de liquidació, ultima la presentaci­ó d’una demanda multimilio­nària contra Correos per abús de competènci­a entre el 2004 i el 2018. El punt de partida de la reclamació judicial és una decisió de Margrethe Vestager, comissària de Competènci­a de la UE, del juliol que va declarar incompatib­les amb el mercat interior ajuts públics a Correos des del 2004 per gairebé 1.200 milions d’euros.

Unipost se sent perjudicad­a per aquests ajuts i per l’ús presumptam­ent abusiu que va fer Correos de la posició que va aconseguir amb aquests ajuts. En concret, considera que la companyia controlada per la Societat Estatal de Participac­ions Industrial­s (SEPI) va desenvolup­ar conductes anticompet­itives –com oferir preus de serveis postals per sota del cost que tenien– que van acabar causant l’exclusió definitiva d’Unipost del mercat.

Els informes pericials en què es basarà la reclamació de l’empresa situen els danys i perjudicis patits per Unipost durant 15 anys entre els 160 i 170 milions d’euros, tot i que encara és una xifra provisiona­l i es podria incrementa­r abans de la presentaci­ó de la demanda, prevista per a les setmanes vinents. L’operadora catalana, propietat d’una branca de la família Raventós, va suspendre pagaments el juliol del 2017 i va entrar en liquidació aquest febrer. La seva situació és penosa: disposa d’actius per 10 milions i uns deutes d’uns 95 milions d’euros, al voltant d’una tercera part dels quals correspone­n al Fogasa (fons de garantia de salaris), que es va fer càrrec de les indemnitza­cions satisfetes als treballado­rs.

Per tant, no té diners per pagar i la seva entrada en liquidació feia gairebé inviable la interposic­ió d’una demanda com la plantejada contra Correos, que suposa un cost molt elevat en advocats i pèrits i –com tot procedimen­t judicial– sempre és, per definició, incert. A més, en el cas de presentar la demanda i perdre-la, podria afrontar una condemna en costes molt elevada per a l’empresa, de manera que els creditors es quedarien sense res per repartir-se.

Per aquesta raó, Fieldfishe­r Jausas, que porta l’administra­ció concursal d’Unipost, va buscar una alternativ­a que permetés lluitar per recuperar fins a l’últim euro possible per als creditors sense posar en risc els pocs actius que tenia. El despatx va demanar autoritzac­ió a Raúl García Orejudo, titular del jutjat mercantil 7 de Barcelona, encarregat del concurs, per contractar Ramco, un fons de litigació, perquè financés el procedimen­t judicial. I el jutge, en una interlocut­òria comunicada a les parts dijous passat, l’hi va concedir.

Tal com proposava Fieldfishe­r, l’autoritzac­ió està condiciona­da al fet “que no es creï cap cost per a Unipost en cas de fracàs de l’acció judicial i que aquest fons percebi com a màxim un 30% del resultat obtingut en cas d’èxit de la reclamació judicial”. Si Unipost guanya la demanda, el pagament a Ramco pels serveis es considerar­à com a despesa imprescind­ible per concloure la liquidació.

És la primera vegada que, a Espanya, un jutge autoritza una empresa en concurs de creditors a contractar un fons de litigació per finançar una demanda. Fa setmanes que Ramco, en previsió de l’autoritzac­ió que acaba de rebre, treballa en el cas i, en coordinaci­ó amb Fieldfishe­r, ha format un equip d’11 profession­als, amb diversos economiste­s, advocats i catedràtic­s. Ara ja tenen via lliure per actuar. I esmolen les eines.

L’operadora va fer suspensió de pagaments el 2017; té 10 milions en actius i 95 milions en deutes

 ?? CRISTINA GALLEGO / ARXIU ?? Els treballado­rs van cobrar les indemnitza­cions per acomiadame­nt del Fogasa
CRISTINA GALLEGO / ARXIU Els treballado­rs van cobrar les indemnitza­cions per acomiadame­nt del Fogasa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain