La Vanguardia (Català)

No hi ha pis propi sense l’ajuda dels pares

Més d’una tercera part dels joves que compren un habitatge ho fan amb suport familiar

- ROSA SALVADOR

L’única política de suport als joves per a l’accés a l’habitatge que veritablem­ent funciona a Espanya són els pares. Segons les dades recollides pel portal Fotocasa sobre l’activitat dels menors de 34 anys al mercat immobiliar­i, més d’un terç dels joves que van aconseguir comprar habitatge l’any passat ho van fer amb el suport financer dels seus familiars, i passa el mateix amb el lloguer, segons les immobiliàr­ies, tot i que no en tenim dades.

Guifré Homedes, director general d’Amat Immobiliar­is, reconeix que “l’ajuda dels pares per comprar pis ha existit sempre, però ara ha augmentat; passa amb persones de 40 anys, que ja no són tan joves i han tingut bastants anys per estabilitz­ar-se profession­alment, i també molt amb el mercat del lloguer”, explica. Segons el seu parer la necessitat de rebre el suport de les famílies ha crescut perquè els preus són més alts i perquè “ara accedeix al mercat immobiliar­i gent amb menys recursos i llocs de treball menys bons que els compradors que teníem fa dos anys”, assenyala.

Beatriz Toribio, directora d’estudis de Fotocasa, va destacar que els preus dels pisos i dels lloguers han pujat a un ritme més ràpid que els sous dels joves, demanera que la participac­ió d’aquest col·lectiu en el mercat de l’habitatge ha caigut un 24% respecte a l’any passat.

I paral·lelament, ha pujat el recurs a les famílies. Segons l’estudi de Fotocasa, el 2018 el 18% dels joves van comprar un pis pagant-lo al comptat, un percentatg­e que va ser del 22% un any abans. Amb un preu mitjà d’un pis de segona mà a Espanya d’uns 150.000 euros, segons les dades del Ministeri de Foment, i la necessitat de pagar a més prop de 20.000 euros addicional­s de despeses en la compra, darrere d’aquests joves hi ha d’haver les seves famílies. En l’estudi de Fotocasa, un 7% reconeix que disposava d’ajuda familiar, mentre que un 10% assegura que tenia els diners en efectiu i un 1% que tenia un pis en propietat amb què ha finançat la compra, recursos que en persones de menys de 34 anys procedeixe­n bàsicament d’herències i donacions, segons els profession­als immobiliar­is. Les dades de Fotocasa recullen que un 18% dels joves que va comprar el pis subscrivin­t una hipoteca va necessitar també complement­ar-la amb les aportacion­s de la seva família.

Guifré Homedes explica que l’ajuda dels pares es veu especialme­nt en la compra d’habitatge nou. “Els estalvis de les parelles joves arriben a pagar el primer 10% en les arres, però el 10% següent que es paga en quotes mensuals o trimestral­s mentre dura la construcci­ó ja no poden assumir-lo sols”, assenyala.

En el lloguer, explica Homedes, les immobiliàr­ies veuen ajuda dels pares pel que fa als avals. “Els joves que volen llogar un pis com més va més superen el nivell màxim d’esforç que demanem, i necessiten el suport de la seva família perquè se’ls llogui el pis”.

L’informe de Fotocasa destaca també la diferència entre la classe social dels joves que accedeixen al mercat immobiliar­i i el seu nivell d’ingressos. Així, va explicar Toribio, els joves que volen comprar un pis es consideren de classe mitjana alta (45%) o de classe mitjana (30%)... però els seus ingressos anuals se situen entre els 10.000 i 20.000 euros (36%) o entre els 20.000 o 30.000 euros (30%). La majoria (46%) són universita­ris.

Una cosa semblant passa amb els joves que estan buscant un pis de lloguer: el 46% es defineixen com de classe mitjana alta i el 29% de classe mitjana. Els seus ingressos, tanmateix, diuen una altra cosa: el 30% guanyen menys de 10.000 euros anuals i el 34%, entre 10.000 i 20.000 euros. També són principalm­ent universita­ris (43%) o amb estudis de postgrau com ara un màster o un doctorat (27%).

Un altre grup de pares simplement compren ells mateixos el pis per tal de cedir després el seu ús als seus fills. Segons la xarxa immobiliàr­ia Tecnocasa, el 2017 el 2,22% dels immobles que van vendre a Barcelona tenien aquest propòsit, un percentatg­e que ha baixat a l’1,57% aquest any per l’augment dels preus. Homedes explica que a les oficines d’Amat aquesta mena de compradors es concentra a Barcelona i Sant Cugat. “Són persones amb fills adolescent­s o fins i tot petits, que es plantegen la compra com una inversió”, explica. Els joves comparteix­en aquesta idea, segons l’estudi de Fotocasa: el 47% dels enquestats per la firma creuen que “un habitatge és la millor herència que pots deixar als teus fills”.

Gràcies a la família, un 18% dels joves compren al comptat i un altre 18% complement­en la hipoteca

 ?? PAUL BRADBURY / GETTY ?? El 45% dels joves que compren o lloguen pis es defineixen com de classe mitjana alta, tot i que tenen majoritàri­ament ingressos baixos
PAUL BRADBURY / GETTY El 45% dels joves que compren o lloguen pis es defineixen com de classe mitjana alta, tot i que tenen majoritàri­ament ingressos baixos
 ?? FONT: Fotocasa
Anna Monell / LA VANGUARDIA ??
FONT: Fotocasa Anna Monell / LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain