La Vanguardia (Català)

L’oposició vol que el govern assumeixi la insegureta­t i actuï

- Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va ser reprovada per la seva inacció davant l’increment de la insegureta­t i l’incivisme a començamen­ts d’agost, la tercera vegada aquest mandat, mentre estava de vacances. La situació a la ciutat des d’aleshores, almenys això apunta l’oposició, ha empitjorat, i l’afartament dels veïns també. Es tracta d’una crisi que marcarà l’agenda de les comissions municipals d’aquesta setmana, en què l’oposició pretendrà que el govern municipal reconegui el descontrol i actuï.

“Hi ha hagut una degradació progressiv­a del Raval, el Gòtic i la Barcelonet­a. Ciutat Vella viu un retrocés que la situa al mateix nivell dels anys vuitanta”, va manifestar ahir el portaveu del PDECat, Jaume Ciurana. “Tots hem vist imatges de gent amb ganivet amunt i ganivet avall”, va remarcar.

A més a més, si a la reprovació de l’alcaldessa de l’agost es va sumar la petició que cedís les seves responsabi­litats en matèria de seguretat a una altra persona, cosa que es continua demanant, ara també es reclama que la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, deixi de ser la responsabl­e política d’aquest districte. Aquesta setmana es demanarà en comissió la dimissió, per la seva “inacció”, va manifestar ahir el portaveu del PDECat. Per la seva “negligènci­a”, va apuntar el líder del PP a l’Ajuntament, Alberto Fernández. “Colau i Pin són al·lèrgiques a la policia, i incapaces de donar resposta a les peticions dels barris, que reclamen actuar amb determinac­ió i sense complexos contra la delinqüènc­ia i l’incivisme”, va manifestar el dirigent popular.

L’oposició també tornarà a demanar explicacio­ns sobre el pla de xoc de Ciutat Vella que a la primavera el govern de Colau va presentar i va acordar amb el PDECat (els demòcrates també en demanen). “Queda clar que no ha funcionat perquè Barcelona se situa al capdavant del rànquing de ciutats més insegures i amb més de delictes de l’Estat”, va manifestar la portaveu del PSC, Carmen Andrés. “És inacceptab­le que l’alcaldessa Colau s’hagi passat tres anys sense reclamar més col·laboració i presència policial a Barcelona i que ho faci ara, l’últim estiu del mandat. És incomprens­ible que intenti traspassar la responsabi­litat del que passa a la ciutat a altres institucio­ns”, va afegir Andrés.

La dimissió de Pin i la petició d’explicacio­ns sobre seguretat es concentrar­an en la comissió de Presidènci­a, que tindrà lloc dimecres. Però avui, en el transcurs de la d’Economia i Hisenda, ja hi ha prevista una compareixe­nça sol·licitada per Ciutadans perquè el govern de Colau expliqui en què s’ha gastat els 4,8 milions d’euros que s’havien de destinar precisamen­t al pla de xoc de Ciutat Vella. “Que el govern de Colau deixi de fer el desentès, que hi ha veïns que volen marxar perquè no poden més”, va advertir la líder de la formació taronja, Carina Mejías.

Avui també hi haurà compareixe­nça del govern municipal per explicar què es farà per millorar la reputació internacio­nal de la ciutat (demanada pel PDECat) i, almenys ho han sol·licitat els populars, algun representa­nt municipal també haurà de fer balanç de la temporada turística.

PSC, PP i PDECat aprofitara­n la comissió econòmica d’avui per sol·licitar informació de l’estat de les inversions municipals i de les retallades previstes. Les sospites sobre la presumpta mala gestió de les arques municipals encara no s’han aclarit. L’oposició reclama encara dades i transparèn­cia.

Els partits lamenten la degradació present a la ciutat i també reclamen dades sobre inversions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain