La Vanguardia (Català)

Ai, si ho sabés el sergent Arensivia

- Quim Monzó

Suposo que quan aquesta columna surti publicada els treballado­rs de Mercadona ja hauran fet pública la seva protesta per les paraules del sergent de l’Exèrcit de Terra que per vexar els soldats els deia:

–Només teniu una neurona! La vostra feina la pot fer un de Mercadona!

És un rodolí digne de Mecano (o, alternativ­ament, de Joaquín Sabina) i inclou una de les paraules més habituals avui dia a l’hora d’apel·lar a l’escassa capacitat mental d’algú. A molts mitjans de comunicaci­ó, la neurona, la mitja neurona o la neurona compartida per quatre o cinc és peça bàsica a l’hora d’insultar els que no defensen la mateixa visió política que tu. Suposo que aviat passarà de moda perquè, de tant repetir-la, la paraula ja no sols cansa sinó que ha perdut el poder vexatori de fa anys.

Això del sergent s’ha sabut ara, després que el Tribunal Suprem l’hagi condemnat a un any de presó per “un ús abusiu i capriciós de les seves facultats de comandamen­t”. L’home es diu Juan Antonio G.G. i els fets jutjats van tenir lloc a l’illa d’El Hierro, quan la

Pobres oficials d’avui dia, que no poden fer ús abusiu i capriciós de les seves facultats de comandamen­t

bateria del grup d’artilleria de campanya a què en G.G. pertanyia hi va anar a participar en unes maniobres. El 2015, el Tribunal Militar Cinquè el va condemnar per tracte vexatori, ell va presentar recurs de cassació i ara, finalment, el Suprem l’ha desestimat. A més d’això de la neurona i els treballado­rs de Mercadona, els va humiliar amb agudeses com “no sou més que tropa i jo soc sergent”, “el meu estatut és superior al vostre” i “vosaltres no heu de pensar”. Per acabar de definir el personatge, que consti en acta que, aquells mateixos dies de maniobres, en una ocasió va ordenar a un caporal que el portés a un bar en el vehicle oficial. Quan el caporal hi va posar pegues el sergent li va dir que, si no l’obeïa, informaria del seu comportame­nt. Contra la seva voluntat el caporal el va portar, doncs, al bar i es va quedar esperant dins del vehicle mentre el sergent era dins, prenent “begudes alcohòliqu­es”. Un altre dia, també durant aquelles maniobres, va mantenir dins del vehicle els membres d’un escamot: durant tres hores, davant d’un bar mentre ell s’estava a la terrassa prenent cerveses i sense fer cas dels requerimen­ts d’una de les soldats, que necessitav­a tornar a l’aquarteram­ent per motius d’higiene. (La nota de l’agència Efe no informa quins motius d’higiene eren exactament, i no goso ni tan sols escriure que són fàcils de deduir per por que els del neocatecis­me m’apedreguin.)

Em costa d’entendre que ara considerin tan escandalós aquesta mena de comportame­nt. Jo, que per desgràcia no vaig poder fer la mili per excés de diòptries, escoltava sempre amb enveja facècies semblants que explicaven els amics que havien tingut la sort de poder fer-la. ¿I ara resulta que són condemnabl­es? A veure si ara ja tampoc no els permeten arrestar portes o piscines.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain