La Vanguardia (Català)

Privilegi o estigma?

- Rafael Entrena Fabré

Les reaccions a la proposta del president del Govern central de reformar la Constituci­ó per eliminar els aforaments no s’han fet esperar. D’un banda, n’hi ha que en aquesta iniciativa veuen un atac al líder de l’oposició, que té la condició d’aforat en la investigac­ió judicial del màster de la Universita­t Rey Juan Carlos, la qual cosa porta a una decisió del Tribunal Suprem. De l’altra, des de l’àmbit del PP es respon que la proposta de supressió d’aforaments és fruit d’un pacte ocult encaminat a beneficiar els dirigents independen­tistes processats, que estarien desitjant eludir la intervenci­ó d’aquest tribunal.

L’article 71 de la Constituci­ó estableix que els diputats i senadors gaudeixen d’inviolabil­itat per les opinions manifestad­es en l’exercici de les seves funcions, i que tenen immunitat. El Suprem és l’òrgan competent per conèixer les causes contra els parlamenta­ris, prèvia tramitació del suplicator­i i atorgament d’autoritzac­ió per part de la Cambra respectiva.

La inviolabil­itat i immunitat parlamentà­ria troben el seu origen en la necessitat de preservar la llibertat d’expressió i independèn­cia davant actuacions arbitràrie­s del poder. L’aforament és una institució diversa: implica que el parlamenta­ri no se sotmet al jutge ordinari, com qualsevol altre ciutadà, sinó que només podrà ser jutjat pel TS.

El debat sobre l’aforament a Espanya no és nou, i una de les principals crítiques al sistema processal espanyol és l’amplíssim cercle de persones que gaudeixen d’un estatus jurídic especial. Aquest no inclou només diputats i senadors, sinó que s’estén, entre altres càrrecs, als membres del Govern de l’Estat i dels governs autonòmics,

R. ENTRENA, advocat diputats dels parlaments autonòmics, Defensor del Poble, jutges, fiscals i un llarg etcètera, que constituei­xen un col·lectiu de milers de persones que no té parangó en els sistemes judicials del nostre entorn.

Ara bé, realment representa un privilegi per a l’afectat? N’hi ha que afirmen que aquest sistema conculca l’article 24.2 de la Constituci­ó, que proclama el dret dels ciutadans al jutge ordinari predetermi­nat per la llei, i que el sistema d’elecció dels membres del Suprem no garanteix, precisamen­t, la independèn­cia dels seus membres davant la ingerència política. El fur, a més, no és renunciabl­e, tret que se cessi en el càrrec.

Per si tot això no fos prou, la submissió a la jurisdicci­ó del Tribunal Suprem impedeix el dret a la doble instància. Contra les sentències d’aquest òrgan

La regulació de l’aforament no està justificad­a, però la reforma no es pot limitar a reduir-los

jurisdicci­onal no hi ha cap recurs ordinari, la qual cosa vulnera els articles 14.5 i 26 del pacte internacio­nal de Drets Civils i Polítics de l’ONU.

En definitiva, i més enllà de les lectures interessad­es que puguin fer-se de la proposta llançada per Pedro Sánchez, sembla evident que de cap manera no està justificat mantenir l’actual regulació de l’aforament a Espanya. Tot i això, l’esmentada regulació no pot quedar-se en una simple reducció del cercle subjectiu dels afectats. S’haurà de garantir, en qualsevol cas, la llibertat d’expressió i la independèn­cia en l’exercici de les funcions públiques i el respecte a les garanties processals dels afectats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain