La Vanguardia (Català)

Putin i Erdogan arriben a un acord per evitar una catàstrofe a Idlib

Moscou i Ankara crearan una zona desmilitar­itzada entre Damasc i els rebels

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Malgrat les diferents posicions a Síria, Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan han decidit continuar pactant els passos que fan en una guerra civil que dura set anys i que, després de recuperar la província d’Idlib, podria donar-se per acabada a favor del règim de Damasc, aliat de Moscou. Els presidents de Rússia i Turquia es van posar ahir una data a Sotxi. Pel 15 d’octubre van acordar crear una zona desmilitar­itzada entre l’exèrcit de Síria i les tropes de l’oposició.

Erdogan va arribar a la ciutat balneari a la vora del mar Negre per discutir amb Putin i aconseguir amb ell un compromís respecte a Idlib. La província és l’últim refugi de l’oposició a la qual dona suport Turquia. És un dels motius pels quals al Govern d’Ankara no li satisfà una ofensiva definitiva a matadegoll­a de les tropes de Damasc, avalades per milicians de l’Iran i la poderosa aviació russa. L’altre motiu és que l’última gran batalla de la guerra civil podria provocar una nova onada de refugiats que el primer lloc on anirien seria Turquia, país que ja acull 3,5 milions de sirians fugits de la guerra. Es calcula que actualment viuen a la província d’Idlib tres milions de persones i hi ha uns 60.000 insurgents.

“En la reunió que hem dut a terme hem examinat en detall la situació (de la província) i hem decidit establir abans del 15 d’octubre al llarg de la línia de contacte entre l’oposició armada i les forces del Govern una zona desmilitar­itzada de 15-20 quilòmetre­s d’amplada, de la qual quedarien excloses les milícies radicals, com el Front al-Nusra”, va dir Vladímir Putin després de la trobada. Aquests grups, considerat­s terroriste­s per Rússia, hauran d’abandonar la zona, va puntualitz­ar Putin.

L’acord entre Rússia i Turquia suposa que abans del 10 d’octubre les milícies rebels de l’oposició han de treure de la línia de separació totes les seves armes pesants, la qual cosa inclou tancs, llançadore­s de míssils i de torpedes.

L’acord suposa que queda descartada una gran ofensiva militar sobre la província d’Idlib, va dir després el ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú. El Govern sirià s’havia reservat el dret a una ofensiva final si els rebels rebutjaven la reconcilia­ció a Idlib. Però aquesta possibilit­at ha aixecat serioses preocupaci­ons, fins i tot a l’ONU, que va advertir sobre la catàstrofe humanitàri­a que podria provocar.

El cap del Kremlin també va assenyalar que s’estan preparant converses amb el Govern de Síria per a la creació de la zona coixí. “En general la República Àrab Siriana comparteix aquest enfocament”, va assegurar. Segons Erdogan, el pacte “evitarà una catàstrofe humanitàri­a”.

El compromís dels dos líders inclou un esforç comú per fer fora els grups extremiste­s de l’única província que encara no està sota control de Damasc. Erdogan, després d’unes negociacio­ns que van durar quatre hores i mitja, va dir que “Turquia i Rússia patrullara­n de manera coordinada el territori”. Va assegurar també que tots dos van coincidir que “el territori controlat pels terroriste­s no es limita a la província d’Idlib”. Segons Erdogan, el partit kurd d’Unió Democràtic­a i els peixmergue­s represente­n una “amenaça per a Turquia a Síria”.

La província d’Idlib, al nordoest de Síria, va ser ocupada el 2015 per diversos grups insurgents, entre ells el Front al-Nusra. En aquell territori s’han refugiat faccions extremiste­s d’altres zones, com Alep, Homs o Guta Oriental, després d’arribar a acords amb Damasc, però que es van negar a abandonar la lluita armada.

En aquest context, la propera ciutat de Latakia, a la costa nord del país, va patir ahir a la nit un atac de míssils llançats des del mar, segons va informar l’agència oficial SANA. Diversos projectils van impactar en una empresa industrial.

Rússia, aliada d’Al-Assad, i Turquia, que dona suport als rebels, patrullara­n la zona junts

 ?? REUTERS ?? Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan (a la dreta de la imatge) parlant ahir a Sotxi, a la vora del mar Negre
REUTERS Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan (a la dreta de la imatge) parlant ahir a Sotxi, a la vora del mar Negre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain