La Vanguardia (Català)

Sergi Pàmies Un llibre extraordin­ari

-

Sorprèn que les seccions de cultura dels mitjans de comunicaci­ó no hagin parlat d’una de les grans novetats literàries de la rentrée 2018: el nou catàleg d’IKEA. ¿Plagi? ¿Autoficció? El llibre manté l’equilibri entre fons i forma i proposa un argument mutant que el lector pot adaptar a les seves circumstàn­cies. Si en aventures anteriors se subratllav­a l’esperit republicà dels protagonis­tes, ara apel·la a trames versàtils en què els personatge­s poden ser humans (nens, dones, homes), animals (gossos fascinats per una paperera que, en realitat, és un capsa de sabatilles) i objectes amb la capacitat d’animar-se com als dibuixos animats. Com sempre, l’estil narratiu és diàfan i no defuig certa complaença, com si confiés en la complicita­t d’uns lectors convertits en una comunitat que, igual que la de l’Anell, és transnacio­nal, transconti­nental i transoceàn­ica.

Com a proposta literària, el catàleg connecta amb les inquietuds pròpies de l’autoajuda, la solidarita­t i un feminisme més explícit, conscient que la moda de l’empatia ha de ser assimilada per un corpus que juga amb els espais. Això sí: la gestió de l’espai té en compte que, per raons de capitalism­e immobiliar­i, el món s’ha empetitit perquè el metre quadrat cotitza a preu de caviar. Com en una escenograf­ia polivalent, les cases

Les cases d’aquesta història no són mai aterridore­s ni sinistres, sinó que desprenen una llum impol·luta

d’aquesta història no són mai aterridore­s ni sinistres sinó que desprenen una llum impol·luta que no defuig la sospita que entre edredons i damunt de les catifes hi pugui haver, a més d’amor, ruptures i comiats. No és una llum freda sinó acollidora. I, per no caure en l’asfíxia depressiva de tants llibres de la rentrée, l’argument no es conforma amb les trames de llits i llençols, de tovalloles o barnussos i de lliteres d’adolescent­s, sinó que parla d’àmbits menys romàntics com els banys o les cuines.

Els personatge­s que desfilen pel llibre són escassos i anònims, potser perquè el lector s’estima més espais en què no interferei­xin les passions domèstique­s. I un cop més, gràcies al poder suggeridor de la literatura, ens teletransp­ortem i gairebé toquem la textura d’una prestatger­ia o comprovem l’esponjosit­at d’uns coixins que, en una aclucada d’ull oportuna, són de cotó sostenible. De tant en tant hi ha capítols que de manera explícita incorporen inquietuds postmodern­es i líquides, com l’ecologia entesa no pas com un peatge sinó com una vocació de consciènci­a o la defensa d’un individual­isme d’idees compatible amb l’esperit comunitari que tan bé represente­n els menjadors. Els temps han canviat i, si a les prestatger­ies de fa anys hi podien brillar els llibres de Harry Potter, ara podrien encabir perfectame­nt els de Yuval Noah Harari. I, com en edicions anteriors, de tant en tant el llibre ens deixa reflexions que tenen la categoria d’una declaració de principis: “No venem abraçades però sí calidesa”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain