La Vanguardia (Català)

Mausoleus

- Ignacio Martínez de Pisón

Havia estat diverses vegades al poble de San Lorenzo de El Escorial, però sempre amb presses i sense temps per visitar el monestir. Aquest estiu, aprofitant un relaxat viatge a Madrid, vaig fer per fi aquella visita. Recórrer les sales i estances del monestir és recórrer cinc segles de la història d’Espanya a través de la vida i sobretot la mort dels successius monarques. El conjunt és com un mandala en el punt central de la qual hi ha el panteó reial, on hi ha sepultats els reis i reines de les dinasties d’Àustria i Borbó. Una vegada dins de la petita cripta, el visitant tendeix a mirar, com qui passa llista, els noms que figuren als diferents sepulcres de marbre. I sí, en falta algun: falten Felip V i Ferran VI, que estan enterrats respectiva­ment a la La Granja de San Ildefonso i a les Salesas Reales. Posats a jugar a un Trivial monàrquic, aquí va una altra pregunta: va tenir alguna vegada Espanya un rei anomenat Lluís? La resposta és a la dreta de la cripta, entre els sepulcres de Carolus II i Carolus III, que és on hi ha sepultat Ludovicus I, el dissortat Lluís I que ha quedat per a la història com el rei més efímer: per culpa de la verola, el seu regnat no va durar més de vuit mesos. El més curiós és que la seva prematura mort va obligar a tornar al tron el seu pare, Felip V, que acabaria completant un regnat de ni més ni menys que quarantaci­nc anys. Encara avui, tres segles després, continuen vigents aquells dos rècords: el del regnat més breu per al fill i el del més prolongat per al pare. (Que especial, per cert, havia de ser aquell Felip V, que va guerrejar durant tretze llargs anys per reclamar els seus drets dinàstics i que després només pensava a abdicar!).

El que no em va venir de gust visitar, malgrat trobar-se en el mateix terme municipal i a només catorze quilòmetre­s del monestir, va ser el Valle de los Caídos, que al llarg de tot l’estiu ha fet parlar molt. Aparentmen­t, la mateixa polèmica sobre l’exhumació de Franco hauria incrementa­t en un cinquanta per cent el nombre de visitants, presumptes nostàlgics del franquisme majoritàri­ament, cosa que tampoc no animava a fer l’excursió. Per molt valor històric que tingui el monument, a qui li pot venir de gust anar fins allà per veure’s envoltat de feixistons i acabar comptant per a les estadístiq­ues com un d’ells?

A Pedro Sánchez cal reconèixer-li intel·ligència política o, si més no, astúcia. Sabent que l’estiu és poc fecund en notícies d’actualitat, ens ha tingut aquests dos mesos entretingu­ts amb un debat del qual ell només en podia sortir ben parat. D’una banda, l’assumpte de l’exhumació l’ajudava a ocultar la debilitat del seu Govern i a ressituar-se en l’espai simbòlic de l’esquerra. Per un altre, obligava la resta de partits a retratar-se. I què millor que forçar els seus rivals a exposar-se en la pista de ball mentre els seus ocasionals aliats no podien sinó moure’s al so de la seva música?

Dels nacionalis­tes catalans calia esperar que li donarien el seu suport però que no per això deixarien de muntar esvalot. I això va ser el que va passar: aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid, alguns dels seus portaveus van córrer a titllar de franquiste­s Espanya i els espanyols. Ho va fer el mateix president Torra, que va parlar de tics franquiste­s i tendències totalitàri­es. Em pregunto qui és aquell senyor per donar lliçons de democràcia. Perquè la democràcia ben entesa comença per un mateix, i no sembla que el seu accés a la presidènci­a de la Generalita­t hagi estat modèlic. En tot cas, Torra i el seu partit podrien donar-nos lliçons de democràcia digital: recordem que l’actual president va ser elegit a dit pel seu antecessor, Carles Puigdemont, que al seu torn havia estat elegit a dit per Artur Mas, i recordem que Puigdemont va utilitzar també el dit per designar el seu successor a l’alcaldia de Girona i per fulminar com a coordinado­ra del seu partit a Marta Pascal, ella sí elegida en primàries (i ja veuen de què li va servir).

En fi, que a Espanya queden uns quants nostàlgics del franquisme ho demostra precisamen­t el fet que les visites al Valle de los Caídos hagin augmentat. Però no deixa de ser un fenomen residual. Algú s’imagina un partit polític que reivindiqu­és avui els valors tradiciona­ls del franquisme, com l’autoritari­sme, el clericalis­me, l’homofòbia, el masclisme, el menyspreu dels drets i les llibertats, etcètera? La nova dreta espanyola es mou en altres paràmetres, més pròxims a les dretes europees modernes, aquestes que atien les flames del que és identitari i difonen la por cap als qui venen de fora.

Hem d’estar alerta davant la xenofòbia, però davant una nova xenofòbia que no es presenta com a neofeixist­a sinó com a defensora de les conquestes socials i l’Estat del benestar. Aquesta xenofòbia de genealogia política incerta està arrelant als països de forta tradició socialdemò­crata, com vam poder comprovar diumenge passat a Suècia. Compte amb ella.

La democràcia ben entesa comença per un mateix, i no sembla que l’accés de Torra a la presidènci­a hagi estat modèlic

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain