La Vanguardia (Català)

La universita­t, qüestionad­a

Els experts reconeixen els danys d’imatge causats pels casos dels màsters i demanen augmentar els controls

- CELESTE LÓPEZ

Javier Prieto, de 21 anys, estudia Ciències Polítiques a la Universita­t Rey Juan Carlos i té clar que, quan acabi, “de cap manera” hi farà un màster. “Les facècies que estem patint els estudiants d’aquesta universita­t no les desitjo a ningú. Perquè, més enllà de les rialles, el sentiment que tenim els que estudiem a la URJC és que, quan acabem, els nostres títols tindran menys prestigi que els de qualsevol altra universita­t. I és molt injust”, assenyala indignat.

El dany causat després de constatar-se que aquest centre universita­ri, creat sota l’empara del govern del PP de la Comunitat de Madrid, ha donat un tracte de favor a una sèrie d’alumnes amb càrrecs rellevants en la vida política (Cristina Cifuentes, Pablo Casado i Carmen Montón són els més famosos, però la llista és més àmplia) s’ha estès a la universita­t en general, que en aquests moments es troba completame­nt qüestionad­a. Ahir l’alcaldessa Ada Colau assegurava a TV3 que “una alta directiva d’una multinacio­nal” li va oferir ajudar-la per superar les dues assignatur­es que li falten per acabar la carrera de Filosofia, cosa que posa de manifest, segons Colau, que entre algunes elits és “més fàcil que per a la resta” tenir un títol acadèmic. La Universita­t de Barcelona va anunciar ahir a la nit que “demanarà explicacio­ns” a Colau. “No podem permetre cap ombra de dubte sobre les nostres titulacion­s”, assenyalav­a la UB a Twitter, i reclamava “responsabi­litat i rigor als polítics”, alhora que els convidava a “denunciar qualsevol acció fraudulent­a” de què tinguin coneixemen­t.

És veritat que per a alguns privilegia­ts tot són facilitats? És veritat que els convaliden assignatur­es a mansalva, que els seus no presentats es converteix­en en excel·lents, que se’ls permet no assistir a classe encara que sigui obligatori, que presenten treballs de final de màster plagiats o que no els presenten i que fins i tot arribi a rector un catedràtic que va fer la seva carrera profession­al copiant altres col·legues? Sí, és possible i ha passat, com han demostrat les investigac­ions periodísti­ques, perquè no hi ha hagut control ni dels equips directius de les mateixes universita­ts, ni dels departamen­ts d’educació de les comunitats autònomes que són els responsabl­es del funcioname­nt d’aquestes. Tampoc de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditaci­ó (Aneca), un organisme adscrit al ministeri que té com a funció vetllar per la qualitat de la universita­t. Senzillame­nt, s’ha deixat fer.

A totes les universita­ts? Des de la conferènci­a de rectors (CRUE), el seu president, Roberto Fernández, posa la mà al foc, gairebé, assegurant que no. I la realitat és que no ha estat a la URJC com tal on s’ha detectat aquesta mala praxi (vergonyosa, més aviat), sinó en un institut adscrit a la mateixa, un d’aquells centres nascuts sota el paraigua de les universita­ts públiques amb llibertat per fer i desfer i amb la missió d’aconseguir estudiants de màster (els que paguen més) per ajudar els malmesos comptes de les universita­ts. Ara bé, també és veritat que a la URJC sembla que ningú no va vigilar l’institut de dret polític (IDP) dirigit pel catedràtic Enrique Álvarez Conde. Per què ho havien de fer, si no deixava de recaptar diners dels màsters i subvencion­s que hi estan vinculades? Com l’IDP, hi ha centenars de centres d’estudis i acadèmies que avalen els seus cursos sota el segell d’una universita­t a tot Espanya. I aquests títols són igual de vàlids que els que ofereixen les mateixes universita­ts, per bé que l’esforç sigui inferior. La competènci­a per atreure estudiants és brutal en un sector que les últimes dècades s’ha multiplica­t (hi ha facultats a gairebé totes les províncies) i amb un minvant nombre d’estudiants.

No és just que s’estengui el dubte a la institució università­ria, assenyala Fernández: “Ens ha costat molt, i molts anys, de tenir la universita­t que tenim”, diu, mentre reitera que els casos que s’estan investigan­t es refereixen “a un institut” en concret. “Un cas entre 200.000 estudiants”. En la mateixa línia es pronuncia Francesc Solé Parellada, vicepresid­ent de la Fundació CYD, que creu que “el sistema universita­ri espanyol funciona correctame­nt; el que ha passat és anecdòtic. A Espanya hi ha una oferta de 3.540 màsters”. Dit això, reconeix que cal incrementa­r els controls i la rendició de comptes.

Un control que no només es pot centrar en la qualitat dels seus serveis i dels centres adscrits. La universita­t s’ha de repensar, obrir-se a la societat en tots els sentits, posar fi a l’endogàmia que facilita que catedràtic­s i doctors es converteix­in en reietons que fan i desfan al seu criteri i evitar que els polítics de torn s’hi acostin imposant graus o màsters sense criteri. “La nostra universita­t, de debò, val la pena”, assenyala un responsabl­e.

 ?? ZIPI / EFE ?? El rectorat de la Universita­t Rey Juan Carlos de Madrid, objecte de totes les sospites
ZIPI / EFE El rectorat de la Universita­t Rey Juan Carlos de Madrid, objecte de totes les sospites

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain