La Vanguardia (Català)

Estudis sense retorn

El nombre d’universita­ris torna a baixar, mentre que el d’estudiants de màster puja

- CELESTE LÓPEZ

Un informe xifra en el 35% el nombre de joves que treballen en llocs de treball per sota de la qualificac­ió, molt per sobre de la mitjana europea.

Espanya té un problema. El seu mercat laboral cada vegada ofereix menys possibilit­ats per als treballado­rs altament qualificat­s. Sí per als tècnics, però menys per als graduats, per la mateixa estructura del mercat, molt bolcada en el sector de serveis. N’és una prova el fet que un 35,6% dels contractes que l’any passat es van fer als graduats eren de baixa qualificac­ió. “La sobrequali­ficació es va incrementa­r 1,2 punts percentual­s respecte de la del 2016 i 5,4 punts respecte de la del 2010”.

Ho indica l’Informe CYD 2017, que considera que aquest és un dels principals problemes amb què s’enfronten la universita­t i la societat en conjunt per la frustració que representa per als joves i per l’escàs retorn dels recursos que s’hi destinen. Espanya és un dels països de la Unió Europea que registren un percentatg­e més baix de graduats superiors que treballen en feines d’alta qualificac­ió (directors i gerents, tècnics i profession­als científics i intel·lectuals i tècnics i profession­als de suport). “El 2017 un 37,1% del total d’ocupats amb titulació superior tenien a Espanya una feina de baixa qualificac­ió, davant del 23,2% de la UE”, assenyala l’informe presentat ahir a Madrid, i que afegeix que el percentatg­e de graduats superiors que treballen com a treballado­rs administra­tius i venedors és uns nou punts més alt a Espanya que a la UE (un 25% enfront d’un 16%).

Això repercutei­x negativame­nt en els salaris, entesos com la diferència entre el salari que perceben els graduats universita­ris i el salari mitjà de la població espanyola.

Deixant clar que els graduats perceben un salari més alt, la diferència es va reduint any rere any: s’ha passat d’un índex 164,2 (100 per al conjunt de la població espanyola) l’any 2006 a 155,3 el 2014 per als llicenciat­s, doctors i similar. Per contra, el salari dels titulats en cicles formatius de grau superior ha passat en aquest mateix període de 101,4 a 108,1.

“Fer front a la sobrequali­ficació i millorar les condicions d’inserció laboral dels graduats hauria de constituir un dels principals objectius de la política università­ria i una de les principals opcions estratègiq­ues de les mateixes universita­ts”, assenyala l’informe, que aposta per una universita­t més pràctica i

Espanya és un dels països de la UE amb menys llicenciat­s en llocs de treball d’alta qualificac­ió

amb més contacte amb les empreses.

Un altre dels reptes a què s’enfronten les universita­ts, segons l’informe presentat per Francesc Solé Parellada, vicepresid­ent de la Fundació CYD, i Martí Parellada, coordinado­r general de l’informe, és el descens per cinquè any consecutiu del nombre de matriculat­s de grau al curs 2016-2017.

El total d’estudiants amb prou feines sobrepassa­va els 1,3 milions, 153.531 menys que el curs 2011-2012. Per contra, els estudiants de màsters o doctorats no paren de créixer. Els matriculat­s en màsters oficials s’han incrementa­t des del curs 2006-2007 gairebé de manera ininterrom­puda, i el de 2016-2017 la xifra va superar els 190.000.

La causa d’aquest descens s’explica, d’una banda, per la disminució de la mida de la cohort més típica, de 18 a 21 anys, per incorporar-se a la universita­t. A Espanya aquesta cohort ha passat de 2.238.931 persones el 2002 a 1.780.923 el 2018. Les previsions apunten a un lleuger repunt els pròxims anys, i després tornarà a descendir. A això cal sumar el creixement del nombre d’estudiants de cicles formatius de grau superior i l’augment de les taxes università­ries, de les més cares d’Europa.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Imatge d’arxiu d’un grup d’università­ries participan­ts en una hackató organitzad­a per la UPC al congrés WomENcoura­ge
XAVIER CERVERA Imatge d’arxiu d’un grup d’università­ries participan­ts en una hackató organitzad­a per la UPC al congrés WomENcoura­ge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain