La Vanguardia (Català)

Guillem Terribas

LLIBRETER

- Magí Camps

L’activista cultural Guillem Terribas, factòtum de la Llibreria 22 de Girona i dels Cinemes Truffaut, va veure reconeguda ahir la seva tasca incansable amb el premi Trajectòri­a que concedeix la Setmana del Llibre en Català.

Ànima de la Llibreria 22 de Girona, factòtum del Cinema Truffaut i jurat del premi de novel·la curta Just Manuel Casero, Guillem Terribas (Salt, 1951) va rebre ahir el premi Trajectòri­a que atorga la Setmana del Llibre en Català. Com va dir Joan Sala, el president de la fira, “ni és un premi ben dotat –de fet, no té dotació– ni l’atorga una institució de prestigi; són els premiats els qui ennobleixe­n el premi. I també l’ennobleix el fet que el doni tot el sector (editors, llibreters, escriptors, periodiste­s...)”.

El premi és el cartell original d’aquesta edició de la Setmana, la 36a, obra del pintor i escenògraf Frederic Amat. Totes les xifres convergeix­en, com va fer notar Terribas. El premi és el 22è, com la Llibreria 22, i la Setmana és la 36a, els anys que fa que està darrere el taulell.

“Per què em donen el premi?”, es va demanar Terribas quan ho va saber. “I llavors mires enrere i veus que potser sí que has fet coses amb molta altra gent. Com a llibreter ho he passat malament, sobretot a final de mes. També he conegut gent molt maca. Però el resum és que m’ho he passat molt bé”.

Es va mostrar molt content de tota la gent que hi havia: “La Martina, per exemple, que és la més important”. És la seva neta i la va presentar a tothom, i al final va ser ella qui li va lliurar un fotomuntat­ge en què Terribas abraçava Ava Gardner. Ell va replicar amb una frase d’El juez

de la horca: “Senyora, jo no l’he coneguda mai, però ha donat sentit a la meva vida”. Ho va dir emocionat però no va arribar a plorar, malgrat la insistènci­a dels concurrent­s. Ell es va defensar: “Jo no me n’amago; a mi m’agrada plorar”. A més de la Martina hi havia el president del Parlament, Roger Torrent, el conseller Maragall, l’exconselle­ra Rigau, totes les autoritats del món del llibre, amb el veterà Jorge Herralde encapçalan­t la nòmina...

El periodista Miquel Berga, amics des de ben jovenets, va recordar que a Salt hi havia dues universita­ts: el cinema Núria i una cosa semiclande­stina que es deia La Pastera, on Terribas va començar a organitzar activitats culturals i on van conèixer Modest Prats, un ascendent per a tot aquell jovent. L’escriptor Josep Maria Fonalleras va recordar que tots dos són jurats fixos del premi Casero per dues raons: “Som honestos i és un premi gastronòmi­c, perquè el jurat es reuneix al Motel Empordà”.

Tampoc no hi va faltar Eduardo Mendoza, davant la sorpresa del premiat. El nombrós públic va riure de gust quan Terribas li va retreure que no hagués trobat el moment d’anar a presentar el seu últim llibre a La 22 i que, en canvi, hagués tingut temps de ser-hi ahir al vespre.

El president del Parlament, Roger Torrent, va dir que ell, de les tres potes del món del llibre –escriptors, editors i llibreters–, envejava els llibreters com Terribas “perquè tenen com a companys de feina Rodoreda, Espriu, Kerouac...”.

Terribas repetia que se sentia “reina per un dia”, i la periodista Imma Merino, sense deixar les referèncie­s cinematogr­àfiques que han configurat la personalit­at del

Mastroiann­i de les llibreries, va recordar una frase de Que bonic que és

viure: “El meu germà és el més ric de la ciutat perquè té tots els amics”.

Guillem Terribas, ànima de la Llibreria 22, rep el 22è premi Trajectòri­a, de la Setmana del Llibre en Català

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Terribas poc abans de rebre el premi Trajectòri­a ahir al vespre
XAVIER CERVERA Terribas poc abans de rebre el premi Trajectòri­a ahir al vespre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain