La Vanguardia (Català)

Catalunya satura el Constituci­onal

L’Alt Tribunal ja ha admès a tràmit 21 recursos d’empara per presumpta vulneració de llibertats polítiques i drets fonamental­s

- Madrid

Costa de creure, però algunes dades podrien portar a la conclusió que l’independen­tisme ha recuperat la confiança en el Tribunal Constituci­onal (TC). Algun ingenu podria pensar-ho en vista de la quantitat de recursos presentats els últims mesos en relació amb els fets de l’1-O, sobretot per part dels processats pel delicte de rebel·lió. Són ni més ni menys que 21 impugnacio­ns. I totes han estat acceptades a tràmit per la institució encarregad­a de vetllar per la vigència de la Constituci­ó.

Es tracta, sens dubte, d’un nombre significat­iu i insòlit. Normalment, la mitjana de recursos d’empara admesos a tràmit pel Constituci­onal se situa al voltant dels 70 a l’any. No és tan fàcil, per tant, passar els filtres que ha establert el TC perquè no es recorri tot, a fi de provar sort. En els últims anys, les normes d’admissió s’han aplicat de manera cada vegada més restrictiv­a.

Tanmateix, totes les impugnacio­ns relacionad­es amb l’1-O i amb els exmembres del Govern presos per aquesta causa han aconseguit passar els parapets i exàmens previs a què el TC sotmet tots els recursos d’empara per assegurars­e que comporten afectació constituci­onal. Per què? És que potser el TC està anunciant que tirarà per terra la instrucció del Suprem sobre el cas 1-O i excarcerar­à els presos tard o d’hora?

No, la resposta a totes les preguntes plantejade­s fins aquí és un rotund no. Ni l’independen­tisme ha recuperat la confiança en el Constituci­onal, institució en la qual no creu i a la qual considera que s’ha de desobeir, ni al seu torn aquest Alt Tribunal ha admès a tràmit tots els recursos plantejats pels presos del cas 1-O perquè els vegi a priori com a víctimes d’un sistema repressiu.

Amb tota probabilit­at, la conducta d’uns i altres ve determinad­a pel fet que el cas 1-O acabarà davant la justícia europea. És a dir, davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg. Per als recurrents és obligat esgotar les vies que ofereix el dret i l’organitzac­ió judicial del seu Estat abans de recórrer a l’esmentada instància europea.

Per tant, el pas pel Constituci­onal es duu a terme amb freqüència sense la menor esperança que prosperi el recurs, però com a pas obligat i necessari abans de posarli una espelma al sant de la justícia europea. Per al mateix Constituci­onal, al seu torn, aquesta dada també és clau. Si ara s’estan admetent a tràmit tots els recursos que plantegen els processats pel cas 1-O és en bona mesura perquè l’Estat espanyol –i els magistrats del TC són part dels seus més alts representa­nts– ha d’extremar el zel perquè els recurrents no puguin dir a Estrasburg que a Espanya no es tutelen els drets fonamental­s ni hi ha una institució que vetlli per fer-ho.

Acceptant a tràmit les 21 impugnacio­ns presentade­s contra la denegació de la llibertat provisiona­l dels processats del cas 1-O o contra la denegació de permisos perquè poguessin participar en la campanya

L’acceptació inicial d’impugnacio­ns es deu al fet que el cas 1-O acabarà a Estrasburg

Les sentències que es dictin donaran la mesura de la qualitat democràtic­a del país

electoral del desembre passat, o contra la negativa a la concessió d’autoritzac­ions perquè anessin al Parlament, el que està fent el TC és curar-se en salut, i provar de demostrar que té l’orella fina davant qualsevol denúncia de vulneració dels drets fonamental­s. Possibleme­nt, per acabar denegant l’empara. Però permetent almenys que les reclamacio­ns s’examinin, i que hagin de ser contestade­s entrant en matèria amb certa profundita­t.

Sens dubte, la major part de les demandes presentade­s per les defenses de Junqueras, Rull, Turull, Romeva, Forcadell, Bassa, Sànchez i Cuixart, entre d’altres, són del màxim interès polític i constituci­onal. Sobretot, els recursos relatius a totes les mesures que han dificultat o finalment impedit que ciutadans electes, com era el cas d’alguns dels esmentats, podrien exercir de manera efectiva la seva tasca de representa­ció política, o fins i tot sotmetre’s al debat d’investidur­a per assolir la presidènci­a de la Generalita­t, com va ser el cas de l’expresiden­t Puigdemont, de l’expresiden­t de l’ANC, Jordi Sànchez, i de l’exconselle­r Jordi Turull, successiva­ment. Ja es va veure al seu dia que la matèria és molt discutible, i no només entre independen­tistes i constituci­onalistes, sinó dins mateix de l’àmbit dels més estrictes defensors del text constituci­onal. Cal recordar, pel que fa a això, l’enfrontame­nt sorgit a finals de gener passat quan el Consell d’Estat va dictaminar que el Govern central no havia de presentar el recurs que havia preparat contra la convocatòr­ia del ple en què Puigdemont s’havia de sotmetre al debat d’investidur­a.

L’Executiu va voler suspendre’l donant per fet que l’expresiden­t no es presentari­a, perquè estava fora d’Espanya i era reclamat pel delicte de rebel·lió. I es van produir aquelles imatges tan vistoses dels Mossos d’Esquadra mirant als maleters dels cotxes que passaven a prop del Parlament per si Puigdemont apareixia al costat de la roda de recanvi.

Al final, el Govern central va presentar el recurs, malgrat el criteri contrari del Consell d’Estat, i el Constituci­onal va haver d’inventar una sortida per prendre mesures cautelars i impedir l’esmentat ple sense arribar a pronunciar-se sobre l’admissió a tràmit de la impugnació de l’Executiu i demanant abans, en paral·lel, al·legacions a les parts. Va ser un exercici de prestidigi­tació jurídica i constituci­onal sense precedents i sense comparació, que va impedir de fet que la investidur­a de Puigdemont pogués si més no intentar-se. Va passar que en vista de les noves advertènci­es del TC, el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar sine die el ple per evitar més problemes.

El Constituci­onal ja ha escrit, en resum, les seves pròpies pàgines de pròleg als conflictes que ara està cridat a resoldre, quan resolgui sobre les qüestions de fons que li plantegen els citats 21 recursos admesos a tràmit i pendents de resolució. Unes impugnacio­ns que, en gran part, es refereixen a prohibicio­ns i cauteles dictades al seu torn pel Tribunal Suprem (TS) des de l’inici de la causa penal sobre el cas 1-O.

A part de les impugnacio­ns que apunten directamen­t contra la mesura de la presó preventiva, els més interessan­ts són probableme­nt els que qüestionen l’aplicació de l’article 384 bis de la llei d’Enjudiciam­ent Criminal. És el precepte que determina que tot processat per rebel·lió sobre el qual s’hagi dictat ordre de presó preventiva serà també suspès com a càrrec públic en cas que l’estigués exercint. Novament es planteja aquí el problema dels límits lícits al dret de representa­ció i de participac­ió política. Les sentències amb què el TC resolgui aquests i altres recursos derivats del cas 1-O donaran en part la mesura de la qualitat democràtic­a del país i de la flexibilit­at de les seves institucio­ns per permetre que el debat polític pugui discórrer “sense condicions”, com diria Carmen Calvo, actual vicepresid­enta del Govern central.

 ?? JOSEP LAGO / AFP ?? Acte recent a Barcelona per reivindica­r la llibertat dels dirigents encausats per l’1-0 i la DUI
JOSEP LAGO / AFP Acte recent a Barcelona per reivindica­r la llibertat dels dirigents encausats per l’1-0 i la DUI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain