La Vanguardia (Català)

El Papa, en un acte sense precedents, condemna un cardenal per pedòfil

- i agències

El cardenal Theodore McCorrik, exarquebis­be de Washington i una de les figures més rellevants de la jerarquia catòlica als Estats Units, va abusar d’un nen que havia batejat. Va ser a Nova York, a finals dels anys setanta. El menor tenia 11 anys i McCorrik el va violar durant dues dècades, segons ha confirmat una investigac­ió independen­t en què han participat forenses, experts legals, psicòlegs pares de família i un sacerdot. Sense esperar que el cas sigui revisat pel Vaticà, el papa Francesc va forçar ahir la renúncia de McCorrik al cardenalic­i i el va condemnar a una vida d’“oració i penitència” en una residència encara per decidir.

La decisió del Papa no té precedents i obeeix a la seva voluntat de posar fi a la cultura de l’encobrimen­t en la jerarquia catòlica, esquitxada per nombrosos abusos sexuals de nens.

McCorrick té 88 anys i diu que no recorda res. Diversos seminarist­es també l’han acusat d’abusar d’ells quan estudiaven a Nova Jersey. Aquestes denúncies no han estat verificade­s. L’excardenal, que en almenys dues ocasions va comprar el silenci de les seves víctimes, haurà de fer front ara a un judici canònic.

McCorrick, que va dirigir l’arxidiòces­i de Washington entre el 2001 i el 2006, perd la condició de cardenal abans que el Vaticà es pronunciï sobre el cas, una degradació sense precedents. El papa Francesc, per exemple, en el cas del cardenal escocès Keith O’Brian, acusat també de pedofília el 2013, no va actuar contra ell fins que la investigac­ió de l’Església va haver finalitzat dos anys després.

Bernard Law, arquebisbe de Boston, acusat també d’encobrir els casos de pedofília a la seva diòcesi durant anys, no va deixar de ser mai cardenal. És més, el papa Joan Pau II el va traslladar de Boston a Roma, on va ocupar un càrrec de prestigi en una basílica. Les víctimes dels abusos van protestar però la seva queixa va ser desatesa. Aquesta “cultura de l’encobrimen­t” és la que ara intenta desmuntar Francesc, i no li està sent fàcil.

A les reticèncie­s de la jerarquia vaticana s’hi afegeix l’extensió i gravetat dels abusos. Un dels seus consellers més propers, el cardenal australià George Pell, s’enfronta a un judici per abusar dels nens al seu càrrec.

La justícia australian­a acaba de condemnar el bisbe Philip Wilson d’Adelaida a dotze mesos de presó, per ocultar els abusos. És el càrrec més alt de l’Església catòlica amb una sentència penal en contra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain