La Vanguardia (Català)

Manolis Kogevinas

INVESTIGAD­OR DE L’ISGLOBAL

-

Un estudi de l’ISGlobal revela que sopar d’hora i anar-se’n al llit almenys dues hores després d’haver-ho fet per fer bé la digestió redueix significat­ivament el risc de patir tumors com el de mama o el de pròstata.

La Guàrdia Civil ha detingut aquesta matinada, poc abans de l’una, Luciano José Simón, el veí de Turieno (Cantàbria), de 58 anys, que es va escapar ahir al matí de casa seva després d’atrinxerar-se onze hores i d’on va sortir armat sense ser vist, després de disparar als agents, un dels quals va resultar ferit.

Fonts de la investigac­ió van confirmar a l’agència Efe que l’home va ser detingut quan tornava a casa per agents de la Guàrdia Civil, que es trobaven ocults esperant-lo i li van parar una trampa.

Durant la jornada, cent agents van ser mobilitzat­s per caçar al que s’ha anomenat el Rambo de Cantàbria a la comarca de Liébana, als peus dels Picos de Europa. El fugitiu, considerat “extremadam­ent perillós”, després d’intercanvi­ar desenes de trets amb la Guàrdia Civil dimarts a la nit i dimecres a la matinada (va ferir un agent), va aconseguir eludir l’espectacul­ar setge policial i escapar a primera hora del matí d’ahir de la casa on s’havia atrinxerat.

Els cent veïns de Turieno, l’escenari d’aquesta història que sembla treta d’un guió de cinema, no van aclucar els ulls fins que la Guàrdia Civil va posar fi a l’escapada.

Tot va començar quan la caserna de Potes va rebre una trucada dimarts a la tarda d’un habitant d’aquest petit i tranquil nucli que demanava ajuda. Va informar que s’havia barallat amb el seu germà i l’havia amenaçat amb una navalla. La primera patrulla desplaçada a la adreça facilitada per aquesta persona ja no va poder entrar a la casa. A l’acostar-se a l’habitatge (al voltant de les nou de la nit) els agents van ser rebuts a trets.

De seguida es va saber que l’autor d’aquells trets era Luciano José Simón Gómez, un veí de Turieno drogodepen­dent, amb antecedent­s per drogues, atemptat a l’autoritat i robatori, que fa uns vuit anys va tornar al poble després d’haver viscut a Santander per instal·lar-se a la casa paterna.

Els agents el van intentar convèncer perquè deixés de disparar. Però Luciano José –conegut pels seus veïns com Simón– es va atrinxerar a la casa i no deixava de repetir la mateixa frase: “Us mataré tots”.

La Guàrdia Civil va desplaçar efectius d’unitats d’assalt a aquest poblet de Cantàbria per detenir-lo. Però el primer operatiu va fracassar. Els moments de més tensió es van viure entre l’una i les dues de la matinada de dimarts, quan es van sentir, segons testimonis de veïns, fins a 150 trets.

A les sis del matí va arribar la calma. I els agents van considerar dues hipòtesis: l’home s’havia pogut adormir o algun dels trets l’havia tocat. I van assaltar la casa. La sorpresa va ser majúscula quan van comprovar que a l’habitatge no hi havia ningú. Simón havia aconseguit escapar (es creu que per la finestra d’unes golfes del tercer pis) i escapolir-se del dispositiu per amagar-se als boscos de la zona amb diverses escopetes, per la qual cosa es va recomanar als veïns no sortir a la muntanya.

L’home havia fugit després de ferir a trets un agent arran d’una baralla amb navalla amb el seu germà

 ??  ??
 ?? PEDRO PUENTE HOYOS / EFE ?? Els cent veïns del poble càntabre de Turieno van sentir més de 150 trets en només una hora
PEDRO PUENTE HOYOS / EFE Els cent veïns del poble càntabre de Turieno van sentir més de 150 trets en només una hora

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain