La Vanguardia (Català)

La contractac­ió logística creix un 65% i frega els 400.000 m2

- Barcelona

La contractac­ió de naus logístique­s s’ha disparat un 65% en el primer semestre de l’any, i frega els 400.000 m2, segons dades aportades per les consultore­s Cushman & Wakefield, Savills Aguirre Newman i BNP Paribas Real Estate.

Cushman & Wakefield va destacar que la demanda logística a Catalunya (igual com en Madrid, on ha crescut un 19%), ha superat les previsions dels mateixos operadors, de forma la disponibil­itat de naus ha caigut per sota del 2,5% a les zones més pròximes a Barcelona. El 52% de les operacions (202.000 m2) es van tancar en el segon trimestre, una xifra que és un 38% superior a la mitjana trimestral dels últims tres anys.

Savills Aguirre Newman va destacar que la falta de naus ha portat als fons d’inversió i a promotors a entrar al sector per impulsar nous projectes, sobretot en la primera i segona corona metropolit­ana. El gran motor del sector, assenyala la consultora, són els operadors de comerç electrònic i una firma d’aquest sector, la plataforma de moda Vente Privée, va protagonit­zar l’operació més gran, el lloguer d’una nau d’uns 49.000 m2 a la Bisbal del Penedès. Les necessitat­s d’aquests operadors han portat a augmentar la superfície contractad­a en cada operació. Així, en els primers sis mesos de l’any s’han registrat vuit operacions que superen els 20.000 m2, davant només dos que es van registrar en el mateix període del 2017.

BNP Paribas, per la seva banda, destaca que la manca de naus i l’alta demanda està impulsant el creixement de les rendes: a la zona prime són ja de 6,5 euros/m2/mes, un 3% més que al desembre. En zones més allunyades, la renda mitjana és de 4,6 euros/m2/mes, amb una alça del 2% respecte al primer semestre de l’any 2017. La firma preveu que en el que queda d’any es lliurin 60.000 m2 de naus de nova construcci­ó, amb les quals segons el seu parer no n’hi haurà prou per cobrir la demanda dels operadors ni per frenar la pujada dels lloguers.

 ?? ZAL PORT ?? La zona logística del port
ZAL PORT La zona logística del port

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain