La Vanguardia (Català)

ATLL tornarà a ser de gestió pública després del fiasco de la privatitza­ció

La comissió liquidador­a fixarà la compensaci­ó a Acciona, que demana 300 milions

- DOLORS ÁLVAREZ Barcelona

La solució del cas ATLL encara la recta final, després de cinc anys de litigis. Després de les sentències del Tribunal Suprem, contràries a l’adjudicaci­ó de la gestió a Acciona, el Consell Executiu de la Generalita­t té previst aprovar avui la creació d’un ens públic que assumirà la gestió d’Aigües Ter-Llobregat l’1 de gener del 2019. Juntament amb la reversió anticipada de la gestió, s’anul·larà la pujada del 12% en les tarifes d’ATLL aplicada aquest 2018, segons va anunciar ahir en el Parlament el conseller de Territori, Damià Calvet.

El conseller va argumentar que el nou ens serà una entitat de dret públic, controlada per la Generalita­t, a l’estil de l’Incasòl. Avui s’aprovarà també la creació de la comissió liquidador­a de la societat actual i, segons Calvet, l’empresa concession­ària que presta el servei (Acciona) estarà obligada a ferho amb les mateixes condicions de l’adjudicaci­ó fins que el procés de liquidació es resolgui. En l’esmentada comissió participar­an el gabinet tècnic de la Generalita­t i els departamen­ts de Territori i Economia. “Es tracta d’una estratègia per complir els requisits adquirits per gestionar de forma totalment pública el proveïment de cinc milions de persones i 140 municipis”.

La comissió liquidador­a haurà de fixar també la indemnitza­ció que li correspon a Acciona. L’empresa que presideix José Manuel Entrecanal­es ja va fixar al febrer la seva posició: 308,3 milions d’euros, dels quals 268,8 milions correspond­rien a la part no amortitzad­a del cànon de la concessió, i 39,5 milions a la devolució de la part no amortitzad­a d’obres, instal·lacions i altres inversions.

“Hauria de produir-se ara una important baixada de preus”, van dir fonts d’Agbar, el grup que presideix Ángel Simón. Agbar també aspirava a la gestió d’ATLL i va portar als tribunals l’adjudicaci­ó a Acciona. També Agbar reclama una compensaci­ó, en aquest cas per la pujada de tarifes d’ATLL en aquests últims anys.

Segons les mateixes fonts, Aigües de Barcelona, la societat mixta controlada per Agbar, el grup La Caixa, i l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona, està suportant en aquest 2018 un sobrecost de 800.000 euros al mes perquè no ha pogut repercutir en el consumidor final la pujada de tarifes que ha aplicat ATLL, gràcies al seu contracte de concessió.

El Govern continua sense aclarir la repercussi­ó d’aquest fiasco en els comptes públics. ATLL va ser la privatitza­ció més gran de la Generalita­t, valorada en 1.000 milions d’euros, que es van apuntar immediatam­ent per reduir el dèficit de l’exercici del 2012. Segons el vicepresid­ent i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ara caldrà veure com es realitza “aquest ajust comptable”, que va quantifica­r en un 1% del PIB de Catalunya.

Calvet anuncia que també s’anul·larà la pujada de tarifes del 12% aplicada aquest any per la concession­ària

 ?? POL SOLÀ / ACN ?? Damià Calvet, ahir al Parlament
POL SOLÀ / ACN Damià Calvet, ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain