La Vanguardia (Català)

Atracament a punta de pistola en una joieria de Castelldef­els

Els assaltants van irrompre al centre comercial Ànec Blau i es van escapar a trets per evitar l’acció d’un mosso fora de servei

- Barcelona

D’un temps ençà, la Unitat Central d’Atracament­s (UCA) dels Mossos d’Esquadra torna a tenir sobre la taula assalts que semblaven oblidats, més propis d’altres dècades. Hi tornen a haver els atracament­s a bancs i a establimen­ts comercials a mà armada. Però res comparat amb el que ahir al migdia va passar en una joieria del centre comercial Ànec Blau, a Castelldef­els. Amb els passadisso­s del recinte atapeïts de famílies, un grup armat de quatre assaltants disfressat­s va irrompre a la joieria José Luis, amb una dependenta i una clienta a l’interior i a punta de pistola van agafar tot el que van poder. L’assalt va durar pocs segons, però per a aquelles dues dones es van fer eterns. La casualitat va voler que molt a prop d’allà, un mosso fora de servei que s’estava tallant els cabells en una perruqueri­a del centre comercial mirés de barrar-los el pas també a punta de pistola.

L’assalt va ser ràpid, com actuen les bandes profession­als d’atracadors. De fet, hi ha pocs dubtes que es tracti d’un dels grups itinerants de sud-americans, segurament colombians o xilens, que treballen d’aquesta manera. Però mai en un centre comercial, amb tanta gent al voltant i amb una seguretat privada estable al recinte que podria haver frustrat l’atracament. A més, ells saben que en aquests establimen­ts hi ha sistemes d’enregistra­ment sofisticat­s. Per això van accedir al local disfressat­s. Amb gorres, cascos, granotes d’operaris i una espècie de túnica negra que alguns testimonis van arribar a definir com un burca.

Hi havia tantes persones en el centre comercial a aquella hora que mentre uns tancaven precipitad­ament les persianes dels seus establimen­ts i altres col·lapsaven el 112 demanant policia, alguns tiraven de telèfon mòbil i gravaven amb pols tremolós l’escena. Així es va poder veure, en un vídeo que ahir es va fer viral, l’acció dels assaltants, la seva fredor i la reacció del policia fora de servei.

El mosso, adscrit a la comissaria de Sants, estava a punt de deixar la perruqueri­a, després de tallar-se els cabells. És un client habitual. Com molts altres policies després dels atemptats del 17 d’agost, aquest agent va armat fora de servei. Quan va saber pels crits de la gent que s’estava produint un atracament allà mateix, no s’ho va pensar dues vegades. Va agafar la pistola reglamentà­ria i se’n va anar cap a ells. Encara portava el davantal de la perruqueri­a. Va arribar fins a la porta de la joieria d’on els assaltants ja sortien amb unes quantes bosses del botí. En va encanonar un. Després un altre, al qual fins i tot va agafar d’una bossa.

En un instant, el mosso encanonava un dels atracadors a poca distància i aquest apuntava amb la seva arma el policia. Gairebé es van tocar. No hi havia ni un metre de distància entre tots dos. L’agent no va disparar perquè fer-ho en aquelles circumstàn­cies, en un establimen­t ple de gent, hauria desencaden­at una reacció amb conseqüènc­ies fatals. Però, i l’atracador? Després, durant la fugida sí que van disparar dos trets per obrir-se pas i evitar que el mosso els seguís. Un dels trets va impactar a la part superior d’una de les portes de la sortida del centre comercial. L’altre va destrossar un vidre.

L’actitud freda dels assaltants, que demostrava que només els interessav­a el botí i que no es volien complicar la vida fent mal a ningú, revela que es tracta d’una banda profession­al. Que el de dilluns no era el seu primer assalt i que van mantenir la calma davant l’actuació del policia. A la porta de l’Ànec Blau hi tenien un vehicle, robat feia dos dies, que van fer servir només per avançar uns metres. El van abandonar calant-li foc per esborrar qualsevol vestigi que pugués ajudar que se’ls identifiqu­és. Un gran dispositiu liderat per la Unitat Central d’Atracament­s els està buscant.

Un policia que es tallava els cabells a la perruqueri­a del costat va intentar frustrar la fugida dels assaltants

 ?? LA VANGUARDIA ?? Moment en què un dels atracadors apunta a una empleada que els havia llençat una ampolla d’aigua
LA VANGUARDIA Moment en què un dels atracadors apunta a una empleada que els havia llençat una ampolla d’aigua

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain