La Vanguardia (Català)

Colau, a l’ONU

-

BARCELONA va ser elegida per exposar els problemes d’habitatge de les grans ciutats davant el Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre Desenvolup­ament Sostenible de l’ONU. L’alcaldessa Ada Colau va presentar ahir, en aquest sentit, la declaració Cities for housing, que reclama als estats més recursos i competènci­es per combatre l’especulaci­ó i el fenomen de l’expulsió dels veïns dels centres urbans (gentrifica­ció).

La declaració presentada per Colau havia estat consensuad­a a través de la xarxa mundial Ciutats i Governs Locals Units (UCLG), organisme del qual l’alcaldessa és copresiden­ta, i està avalada per ciutats de tot el món, com Nova York, Londres, Berlín, Madrid, París, Mont-real, Montevideo, Ciutat de Mèxic, Seül, Durban i Amsterdam. La cimera celebrada ahir és una de les poques oportunita­ts que ofereix l’ONU perquè les ciutats parlin dels seus problemes, entre els quals la falta d’habitatge i el fenomen de la gentrifica­ció es troben entre els més greus. En aquest sentit és positiu que Barcelona pugui compartir experiènci­es i solucions amb els alcaldes i/o alcaldesse­s de les ciutats més importants.

L’alcaldessa de Barcelona va subratllar la importànci­a que l’ONU reconegui l’emergència habitacion­al i els estats escoltin l’alerta que estan llançant les ciutats sobre l’especulaci­ó, que té un impacte devastador. Colau, entre altres propostes, va reclamar que els ajuntament­s puguin recaptar més plusvàlues, disposar de més recursos per reforçar el parc d’habitatges socials, i de competènci­es per regular el preu del lloguer. Va defensar, així mateix, l’impuls de solucions mixtes, no purament governamen­tals però tampoc merament lucratives, per ampliar el nombre d’habitatges assequible­s, més exempcions fiscals i subsidis per a aquests, així com models alternatiu­s com les cooperativ­es o els operadors publicopri­vats.

Barcelona, com és sabut, té un greu problema d’habitatge i necessita aplicar una política eficaç per donar resposta a l’elevada demanda existent. Fa escassos dies es va conèixer la dada de que un total de 116.365 famílies amb baixos nivells de renda han sol·licitat un pis protegit a Catalunya, la majoria d’ells a Barcelona. Això suposa un problema de tal dimensió que exigeix que Colau assumeixi el lideratge local que li correspon per comprometr­e el Govern, la Generalita­t i el conjunt del sector privat, constructo­rs i promotors, en la posada en marxa d’un pla de xoc per a la construcci­ó massiva d’habitatges socials, en la línia de les idees i propostes que va presentar ahir davant l’ONU.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain