La Vanguardia (Català)

Malestar teatral

El cas Pasqual divideix la professió: li donen suport els consagrats; els joves volen canvis

- JUSTO BARRANCO

Continua la polèmica entorn de la figura de Lluís Pasqual, director des de fa set anys del Teatre Lliure i un dels seus fundadors, a qui una actriu ha acusat a través de Facebook de maltractam­ent per haver-li “cridat, ridiculitz­at i posat en evidència” durant el muntatge d’El rei Lear, fa quatre anys.

El culebrot de l’estiu cultural barceloní va sumant episodis. Només han estat dues setmanes, però ja hi ha hagut manifestos, contramani­festos, declaracio­ns enfrontade­s als mitjans, petició d’informes de riscos laborals i, fins i tot, evidentmen­t, perquè es fica en tot, o el fiquen en tot, ha aparegut pel mig el procés. I tot el món teatral en parla després de cada funció del festival Grec. El protagonis­ta involuntar­i del culebrot i que és a l’ull de l’huracà és Lluís Pasqual (Reus, 1951), director des de fa set anys del Teatre Lliure i un dels seus fundadors, el 1976. El problema inicial? Una jove actriu, Andrea Ros (Terrassa, 1993), que fins fa poc formava part de la companyia jove del Lliure, el va acusar fa dues setmanes a través de Facebook d’haver-li “cridat” i d’haver-la “ridiculitz­at i posat en evidència” durant el muntatge d’El rei Lear, fa quatre anys. A l’obra donava vida a Cordèlia, la filla preferida del rei i la que en el moment de la successió del monarca desencaden­a la seva fúria, cosa que acaba destruint el regne. En un món on s’uneixen l’ego i la fragilitat, com el teatral, és Pasqual aquell Lear furibund? D’informes, no en faltaran, perquè aquesta declaració ha acabat destapant la caixa dels trons, fins i tot amb acusacions de tracte despòtic per Pasqual a treballado­rs del Lliure. Però, a més a més, ha causat un xoc de trens generacion­al al teatre català, perquè en el conflicte es barregen alhora molts –massa?– debats: les qüestions de tracte personal se sumen de manera evident a la frustració d’una potent generació jove que sent que ha tingut un tap per ascendir al cim de les institucio­ns o, fins i tot, perquè es vegi el seu teatre en aquestes institucio­ns. De fet, la denúncia de Ros pretenia queixar-se sobretot de la renovació de Pasqual al capdavant del Lliure i reclamar “algú jove al capdavant d’un vaixell com aquest”. I després hi ha la qüestió de gènere: a diferència de Madrid, on hi ha nombrosos teatres públics, a Barcelona no hi ha gaires vaixells insígnia teatrals, bàsicament dos, el Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya, i cap no l’ha dirigit mai una dona. Carme Portaceli, que hi va aspirar, ha acabat dirigint el municipal teatre Español de Madrid.

Pels detractors de Pasqual, especialme­nt per les generacion­s més joves, els tres debats se superposen i formen part del mateix, d’un ancien régime, d’una manera de fer personal, teatral i social que, diuen, si abans era normal, ajudaran que s’acabi. Per d’altres, en canvi, és millor abordar les qüestions per separat o tot serà molt complicat, i, a més a més, assenyalen algunes veus, si Pasqual se n’anés ara, el Lliure, que és una fundació amb representa­ció de les administra­cions públiques, que hi posen la majoria dels diners, quedaria en una posició feble ara que ha de renovar els estatuts i potser les administra­cions ho aprofitari­en. I evidentmen­t molts altres consideren que el tracte que s’està dispensant a Pasqual no és just. És de tracte difícil? Un profession­al teatral diu amb ironia que no ha viscut res amb ell que no hagi viscut amb altres populars directors, amb la diferència que només tenien un 25% del seu talent. I l’actriu Núria Espert (Hospitalet de Llobregat, 1935), que encarnava Lear a la peça en què Andrea Ros era Cordèlia, ha manifestat, després de l’incendi, que durant els 40 anys que ha treballat amb ell no l’ha vist faltar al respecte a ningú.

Però òbviament també hi ha visions molt generacion­als. Espert, de fet, era la firma que encapçalav­a dijous passat el manifest de suport a Pasqual, que també van firmar Emma Vilarasau, Vicky Peña, Rosa Maria Sardà i Carmen Machi, entre més d’un centenar de profession­als, la gran majoria més que consagrats. Un manifest que, de fet, era un contramani­fest: malgrat que cap altre intèrpret no es fa afegir públicamen­t a la denúncia d’Andrea Ros, dimecres passat un col·lectiu jove anomenat Dones i Cultura va demanar a Facebook en un llarg text la dimissió de Pasqual per tracte “vexatori” a alguns dels treballado­rs del Lliure. I allà sí que va explotar el tema. Uns treballado­rs que, reunits divendres en assemblea, van decidir encarregar un informe de riscos psicosocia­ls per determinar si hi ha hagut un tracte improceden­t.

Així doncs, probableme­nt aquest informe serà decisiu per determinar el futur d’un dels grans noms del teatre europeu des de fa unes quantes dècades, director també en el seu moment del Centre Dramàtic Nacional de Madrid, de l’Odéon-Théâtre de l’Europe de París, de la Biennal de Teatre de Venècia i del teatre Arriaga de Bilbao, a qui ningú no qüestiona els seus mèrits ni el seu teatre però una part acusa d’unes maneres que, assumeixen, si en un altre moment eren normals o habituals, ara no ho són.

I el més paradoxal serà que potser tot es deurà a la confusa manera com Pasqual va explicar el 29 de juny passat, a la presentaci­ó de la nova temporada del Lliure, la seva

Pasqual ha estat acusat de maltractam­ent a una actriu i a treballado­rs del teatre

Cent personalit­ats han donat suport a Pasqual, que pels joves és símbol de l’‘ancien régime’

renovació al capdavant del teatre. Després de presentar una programaci­ó excel·lent i que feia honor a allò de ser un teatre públic –la que ara s’acaba va tenir bons moments però va ser francament erràtica–, Pasqual va anunciar que aquesta vuitena temporada amb ell al capdavant no seria l’última. El patronat del teatre l’havia renovat per quatre anys. Després va deixar entreveure que no seria exactament així, però d’una manera confusa: començaria un període de canvi d’estatuts, d’aclarir el Lliure del futur, i aleshores ell, quan això hagués passat, se n’aniria. Al patronat, integrat per les administra­cions i per personalit­ats que majoritàri­ament pertanyen més a la generació de Pasqual que a qualsevol altra, només havia votat en contra de la renovació una persona, Àlex Rigola, l’antecessor de Pasqual en la direcció i que va deixar voluntària­ment el càrrec al cap de vuit anys perquè considerav­a que no s’ha d’estar més al capdavant d’una institució, que la renovació és necessària.

Es tracta d’un debat, sens dubte, necessari que és un dels que es barregen en aquest conflicte i que a Europa té solucions diverses: Thomas Ostermeier encapçala la direcció de la Schaubühne berlinesa des del 1999 i ningú no discutiria la seva tasca. En tot cas, la qüestió no és que Rigola s’oposés a la renovació, sinó que el patronat va acordar que, si bé formalment les renovacion­s del Lliure són per quatre anys, Pasqual només hi seria dos anys més, fins que hi hagués nous estatuts i concurs. Potser explicat així, com una transició a un nou equip al qual transmetia la flama d’un fundador, les coses haurien anat d’una altra manera i la renovació no hauria provocat el post d’Andrea Ros. Potser Pasqual va voler abreujar després d’explicar la prolixa temporada vinent. O potser el conflicte hauria esclatat igual, perquè el problema generacion­al fa temps que està sobre la taula: hi ha companyies de teatre catalanes d’uns trenta anys com El conde de Torrefiel que estrenen en festivals internacio­nals i no poden fer temporada en cap teatre barceloní notable. Sens dubte, en aquest punt les administra­cions públiques, que els subvencion­en a tots, han de traçar millor el mapa teatral català per assegurar-se que tots hi tenen un espai. D’altra banda, és evident que el paper de les directores i autores teatrals ha de continuar creixent sense parar en la programaci­ó dels teatres, on han estat durant temps testimonia­ls, i que, sense dates obligatòri­es, però molt més d’hora que tard, algunes per fi han de dirigir unes institucio­ns clau en la nostra manera de veure el món. Finalment, també és obvi que el culebrot tindrà nous episodis: un diari madrileny va atribuir aquest cap de setmana els atacs a Pasqual al fet que no ha donat suport al procés. I la funció promet continuar.

 ??  ??
 ?? ROS RIBAS ??
ROS RIBAS
 ?? AINA MARTÍ / ACN ?? Culebrot Lliure. A dalt, una escena d’El temps que estiguem junts, una obra protagonit­zada per la companyia jove del Teatre Lliure, amb la denunciant Andrea Ros, que pertanyia al grup fins fa un mes, asseguda a l’esquerra. A baix, Lluís Pasqual presentant la temporada que ve
AINA MARTÍ / ACN Culebrot Lliure. A dalt, una escena d’El temps que estiguem junts, una obra protagonit­zada per la companyia jove del Teatre Lliure, amb la denunciant Andrea Ros, que pertanyia al grup fins fa un mes, asseguda a l’esquerra. A baix, Lluís Pasqual presentant la temporada que ve

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain