La Vanguardia (Català)

Gira europea de Netanyahu contra el pacte nuclear iranià

El líder israelià alerta Merkel que arribaran més refugiats

- Berlín. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va emprendre ahir a Berlín una gira europea que li portarà avui a París i demà a Londres, amb un sol objectiu, que va descriure ell mateix de manera palmària al sortir d’Israel. “M’entrevista­ré amb tres governants, i abordaré amb ells dos temes: l’Iran i l’Iran”, va dir a la premsa abans de partir. Esperonat per la decisió de Donald Trump de treure als Estats Units de l’acord nuclear amb l’Iran, Netanyahu vol convèncer els líders de tres països signataris, Alemanya (Angela Merkel), França (Emmanuel Macron) i Regne Unit (Theresa May), que aquest pacte ha de ser rebutjat, o almenys modificat.

A Berlín va ser rebut ahir per Angela Merkel, que en la roda de premsa conjunta va haver de fer equilibris entre la relació especial que, per motius històrics, té Alemanya amb Israel, i l’abismal divergènci­a actual entorn del pacte iranià. “Estem d’acord que la influència de l’Iran en la regió és preocupant, particular­ment per a la seguretat d’Israel”, va dir Merkel, però no per això Alemanya deixarà de respectar l’acord nuclear amb Teheran.

Netanyahu va afirmar que, segons el seu parer, les ambicions iranianes en els aspectes nuclears i a l’Orient Mitjà constituei­xen “el desafiamen­t més gran del món civilitzat”, i que “és important impedir que l’Iran pugui aconseguir la bomba atòmica”, una cosa que Israel no deixarà que passi. Segons el primer ministre israelià, l’acord nuclear concedeix a Teheran “una capacitat il·limitada” per enriquir urani, i a més no afronta dos temes clau: el programa de míssils balístics iranià i el que va denominar les seves “agressions” a la zona.

Netanyahu va acusar l’Iran d’organitzar un desplegame­nt massiu de milícies xiïtes, procedents de l’Afganistan i el Pakistan, sota comandamen­t militar iranià, amb “un objectiu militar però també religiós” per desenvolup­ar al Iemen, el Líban i especialme­nt a Síria, on va indicar que el seu exèrcit està avançant cap a la frontera israeliana. Llavors va alertar la cancellera que podria esclatar una nova guerra de religió a l’interior de Síria, de majoria sunnita. “La conseqüènc­ia serà més refugiats, i vostè sap exactament on anirien; això hauria de ser motiu de preocupaci­ó per a Alemanya”, va afirmar.

Els interlocut­ors de Netanyahu en aquesta gira defensen la validesa del pacte firmat el 2015 entre les grans potències –llavors era Barack Obama el president dels Estats Units– i l’Iran. I l’Organisme Internacio­nal per a l’Energia Atòmica (AIEA) afirma que l’Iran l’està complint, com va afirmar després que Israel revelés un arxiu nuclear iranià que demostrari­a que el país manté un presumpte programa atòmic. Després de l’abandoname­nt dels Estats Units anunciat el 8 de maig, els tres països europeus insisteixe­n a donar suport al pacte, concertats en aquest objectiu amb els altres dos signataris, Rússia i la Xina. La UE insisteix a conservar l’acord multilater­al i espera poder garantir els vincles de les seves empreses amb la República Islàmica en el marc de l’acord. El pla xoca amb l’exigència de Washington a les empreses estrangere­s perquè no facin negocis amb l’Iran, exigència que colpeja especialme­nt firmes alemanyes i franceses.

Al ser preguntada sobre el possible reconeixem­ent de Jerusalem com a capital d’Israel, com ha fet els Estats Units, Merkel va respondre que Alemanya continua compromesa amb una “solució basada en la fórmula de dos Estats”, la qual cosa implica el reconeixem­ent d’un Estat palestí propi.

La cancellera alemanya va dir que l’influx d’Iran a l’Orient Mitjà és preocupant, però que respectarà l’acord

 ?? TOBIAS SCHWARZ / AFP ?? Benjamin Netanyahu i Angela Merkel, ahir a Berlín
TOBIAS SCHWARZ / AFP Benjamin Netanyahu i Angela Merkel, ahir a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain