La Vanguardia (Català)

Steven Rosenberg

INVESTIGAD­OR DEL CÀNCER

- ELS SEMÀFORS

Una innovadora immunoterà­pia desenvolup­ada a l’Institut Nacional del Càncer dels EUA ha eliminat tot rastre de cèl·lules tumorals en una pacient que tenia càncer de mama metastàtic i a qui no li quedava cap opció de tractament.

Una dona de 49 anys amb càncer de mama metastàtic que s’havia quedat sense cap opció de tractament sembla haver-se curat completame­nt després de rebre una innovadora immunoterà­pia desenvolup­ada a l’Institut Nacional del Càncer dels EUA.

Vint-i-dos mesos després d’acabar el tractament no hi ha cap rastre perceptibl­e de càncer al seu cos, segons afirma l’equip de metges i científics que l’ha tractada a la revista Nature Medicine, en què aquesta setmana es presenta el cas.

El tractament ha consistit a extreure limfòcits (un tipus de cèl·lules immunitàri­es) d’un dels tumors de la pacient, a identifica­r els pocs limfòcits que són actius contra les cèl·lules canceroses, però que són massa escassos per frenar la progressió de la malaltia, multiplica­r-los al laboratori per obtenir-ne en gran quantitat i transfondr­e 82.000 milions de limfòcits a la pacient perquè ataquin els tumors.

L’avenç “és important perquè demostra que aquesta estratègia pot ser eficaç en els anomenats tumors freds”; és a dir, aquells que tenen poques mutacions i que fins ara es considerav­en resistents a la immunoterà­pia, destaca Alena Gros, que ha treballat set anys a l’equip de l’Institut Nacional del Càncer dels EUA.

Gros, que s’ha incorporat a l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO) per desenvolup­ar aquesta immunoterà­pia a Catalunya, destaca que és “un tractament que ofereix una alternativ­a a pacients que no en tenen cap”. Adverteix, però, que “és una teràpia personalit­zada, que ha de crear-se a mida per a cada pacient i que encara no està a punt per aplicar-se a gran escala”.

La dona tractada als Estats Units forma part d’un assaig clínic en què es tractaran 332 pacients i que acabarà l’any 2024. No totes les persones que fins ara han rebut el tractament han respost igual de bé, tot i que encara no s’han presentat dades detallades d’eficàcia.

La clau està en la selecció dels limfòcits que es cultiven al laboratori a fi d’atacar el càncer. Aquests limfòcits (anomenats limfòcits infiltrant­s de tumor, o TIL, per les seves inicials en anglès) es trien per la seva capacitat de reconèixer proteïnes específiqu­es de les cèl·lules tumorals (anomenades neoantígen­s).

Atès que aquestes proteïnes són el resultat de mutacions genètiques específiqu­es de cada tumor, són diferents per a cada pacient. És això el que obliga a desenvolup­ar la immunoterà­pia de manera individual­itzada.

En el cas presentat a Nature

Medicine es van selecciona­r limfòcits per tal d’atacar quatre neoantígen­s, la qual cosa equival a atacar les cèl·lules tumorals per quatre fronts simultanis. L’estratègia sembla haver impedit que les cèl·lules tumorals desenvolup­in resistènci­a al tractament i haver-ne afavorit l’eliminació completa. El projecte està dirigit por Steven Rosenberg, un investigad­or de gran prestigi a la comunitat biomèdica pels seus treballs pioners en teràpia gènica.

Altres tumors freds que s’espera poder tractar en el futur amb aquesta estratègia inclouen, a més dels de mama, els d’ovari, de pàncrees i colorectal­s. A Vall d’Hebron els primers pacients es podrien començar a tractar durant el segon semestre del 2019, una vegada s’hagi posat a punt la tècnica per cultivar els limfòcits al laboratori i s’hagin rebut els permisos requerits.

Aquesta estratègia innovadora obre una via de futur per tractar tumors que ara no tenen cap opció

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain