La Vanguardia (Català)

Torra insisteix en el diàleg però avisa que no renuncia a la via unilateral

El president visita per segona vegada en 15 dies els dirigents a la presó d’Estremera

- JOSEP GISBERT

“L’independen­tisme ja ha fet gestos; ara li toca a Pedro Sánchez”. Aquesta és la premissa amb què es treballa des de Catalunya i amb què ahir es va estrenar el Govern un cop acabada la vigència de l’article 155 de la Constituci­ó, disposat a demostrar que la seva aposta pel diàleg i el suport d’ERC i del PDECat a la moció de censura del líder del PSOE no és ni un xec en blanc ni una renúncia als plantejame­nts sobiranist­es. I en aquest esquema cal situar les declaracio­ns, com les del mateix president de la Generalita­t, Quim Torra, que tornen a posar la via unilateral damunt de la taula sense descartar-la com a mecanisme per arribar a la independèn­cia.

A la sortida de la presó d’Estremera, on, per segona vegada en quinze dies, va visitar Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva, el nou inquilí del palau de la plaça de Sant Jaume de Barcelona, tot i que va prioritzar el diàleg en la nova etapa de relació amb el Govern espanyol, no va renunciar a la unilacar teralitat com a camí per assolir la independèn­cia, i va deixar clar que té intenció de plantejar el dret d’autodeterm­inació en la reunió que mantingui amb Sánchez per “parlar de Govern a Govern, i parlar significa negociar”. “Partim d’un referèndum l’1 d’octubre i d’una declaració política d’independèn­cia el 27 d’octubre, i a partir d’aquí avançarem”, va subratllar Torra, que es va preguntar si “som davant el PSOE que va despenalit­zar la convocatòr­ia de referèndum­s o el PSOE que va votar el 155”, i fins i tot va elevar el to advertint que del que ara es tracta és de “saber si l’Estat espanyol vol apli- justícia o vol escarmenta­r”.

I és que el llenguatge és important en aquests primers moments de tempteig amb el nou president del Govern espanyol. Un llenguatge del qual també va participar Elsa Artadi, consellera de Presidènci­a i portaveu del Govern, que, igual com el president de la Generalita­t, va remarcar que és partidària de transitar per la via de l’acord, però va precisar que “si no hi ha capacitat de negociació amb l’Estat, haurem de seguir el nostre camí i aconseguir la independèn­cia de Catalunya per altres vies, aprofitant debilitats, enfortint la nostra societat i les nostres institucio­ns” i sense descartar res, ni tan sols la via unilateral. “No és la prioritat, però si d’entrada renunciem a la unilateral­itat, quin missatge li estem donant a la nostra població i a Madrid?”, va reblar en declaracio­ns Catalunya Ràdio.

Els partits que donen suport al Govern, en canvi, es van mostrar més mesurats, i tant ERC com el PDECat van evitar al·ludir explícitam­ent a la unilateral­itat. Marta Vilalta, d’una banda, va reclamar “posar el focus en la multilater­alitat” els propers mesos, si bé sense renunciar a res més endavant. I Maria Senserrich, de l’altra, va considerar que “primer cal valorar els escenaris i dialogar, i no anar a l’última pantalla”, i fins i tot va posar com a exemple la possibilit­at que el Govern torni a les reunions del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de les quals s’havia absentat últimament, encara que sense que això impliqui, tampoc, cap renúncia. Que els partits, sigui com sigui, no verbalitzi­n el mateix criteri que el Govern pot ser, ara per ara, una simple qüestió d’estratègia, que caldrà veure, tanmateix, si es converteix en una discrepànc­ia de fons en funció de quina sigui l’evolució dels esdevenime­nts.

I al costat del llenguatge, en tot cas, els gestos també són significat­ius en aquests moments. Gestos

Artadi parla d’unilateral­itat, ERC de multilater­alitat i el PDECat evita entrar en el debat

com els que es van veure ahir quan alguns consellers es van incorporar als departamen­ts i, en un relleu gens convencion­al, van voler homenatjar directamen­t els seus antecessor­s: Pere Aragonès, per exemple, amb un cartell que recordava els dies que fa que Oriol Junqueras és a la presó, o Ester Capella, al seu torn, rebent Carles Mundó al seu despatx. Gestos que avui es repetiran quan alguns consellers es desplacin o bé a Estremera (el Ministeri de l’Interior només ha autoritzat les visites a Junqueras i Romeva, però no a la resta) o bé a Brussel·les –Laura Borràs, Alba Vergés i Teresa Jordà– a fi d’escenifica­r un “traspàs de carteres” amb “presos i exiliats”. I gestos, en definitiva, que pretenen evidenciar, de la mateixa manera, aquesta voluntat del bloc independen­tista de no renunciar a res; en alguns casos a través de la restitució directa del que el 155 va eliminar, com en Acció Exterior, en què l’aposta és recuperar no només les delegacion­s a l’exterior clausurade­s, sinó també el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, el Diplocat.

En aquest escenari, les visites previstes avui a Estremera i a Brussel·les endarrerir­an la reunió del Govern –que en principi continuarà sent els dimarts– fins dijous, i que en aquest cas arribarà després que Torra hagi comparegut demà al Parlament per informar preceptiva­ment del nomenament dels consellers.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Quim Torra saluda un agent de la Guàrdia Civil a Estremera, mentre que Pere Aragonès recorda Oriol Junqueras en el relleu a Economia
EMILIA GUTIÉRREZ Quim Torra saluda un agent de la Guàrdia Civil a Estremera, mentre que Pere Aragonès recorda Oriol Junqueras en el relleu a Economia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain