La Vanguardia (Català)

Cada 18 mesos, la central de Vandellós 2 du a terme una parada tècnica per substituir el combustibl­e.

Cada 18 mesos la central es desconnect­a de la xarxa per renovar el combustibl­e gastat i revisar i actualitza­r les instal·lacions

- SARA SANS Vandellòs

El vestíbul, habitualme­nt desert, de l’edifici d’administra­ció ara és un anar i venir constant d’enginyers i tècnics. Al centre d’aquesta sala diàfana hi ha mitja dotzena d’escriptori­s i, en un extrem, una taula de reunions. Des d’aquí es dirigeix aquests dies la central nuclear Vandellòs II. Són setmanes d’activitat excepciona­l. Cada divuit mesos la central ha de parar i substituir una tercera part dels elements combustibl­es del reactor per poder continuar produint energia durant un any i mig més. La recàrrega permet revisar parts del reactor que són inaccessib­les quan està en funcioname­nt, fer mantenimen­t d’equips i canvis de disseny pensats per millorar la fiabilitat i, sobretot, per allargar la vida útil de la central, que ha complert trenta anys.

Entre les més de 5.000 actuacions previstes hi figura el canvi de l’estator del generador principal –una peça gegant de 465 tones– o bé la inspecció del fons del vas del reactor (que es fa amb robots) i dels generadors de vapor, la revisió i substituci­ó de vàlvules, la comprovaci­ó de segellamen­ts, la neteja d’elements combustibl­es per ultrasons... I cada acció comporta un protocol d’actuació que està absolutame­nt pautat.

Al vestíbul de l’edifici d’administra­ció l’activitat és contínua les 24 hores del dia. A les vuit del matí el director de la recàrrega es reuneix amb el responsabl­e de cada àrea. Damunt la taula, l’últim informe: dia 11 de 60. Els indicadors de seguretat laboral i protecció radiològic­a estan en verd. A l’apartat de “programa” hi figuren sis objectius. Ahir es va registrar un retard de sis hores que eleven el total acumulat a 46, però l’informe puntualitz­a que “la desviació no afecta la data de sincronitz­ació a la xarxa prevista”.

El full inclou les pròximes “fites” de la recàrrega i la data programada per dur-les a terme, i a mitjans de juliol està previst que Vandellòs es torni a connectar. La central va començar a subministr­ar energia el març del 1988 i produeix l’equivalent a l’electricit­at que consumeixe­n 1,2 milions de persones. O el que és el mateix: un 90% de la ciutat de Barcelona. Propietat d’Endesa (72%) i Iberdrola (28%), la central la gestiona l’Associació Nuclear Ascó i Vandellòs (ANAV). Els seus tres reactors generen l’electricit­at que consumeix mig Catalunya.

El 12 de maig va començar la recàrrega número 22, que comporta una inversió d’una mica més de 21 milions d’euros i en què treballara­n 1.200 persones de vuitanta empreses –des d’Enusa (especialis­ta en combustibl­e nuclear) a empreses d’enginyeria o neteja industrial–, que se sumen al personal habitual de la central. I tots han hagut de fer els cursos de formació, passar una revisió mèdica i aprendre els principis bàsics de protecció radiològic­a.

“Quan s’acaba una recàrrega es comença a planificar la següent, i algunes accions concretes porten anys de preparació”, explica el director de la recàrrega, Gilbert de San José, com ara la substituci­ó de l’estator del generador principal, en què es treballa des del 2016. Aquesta és, a més de la substituci­ó de 64 barres de combustibl­e, una de les actuacions més ambicioses de la recàrrega. La peça gegant s’ha hagut de transporta­r de nit i en un vehicle especial.

A l’edifici de turbines de la central –on es genera l’electricit­at a partir del vapor d’aigua– hi treballen desenes de tècnics i enginyers. En aquesta nau s’hi ha instal·lat una grua gegant amb què primer es va extreure el vell estator i després s’ha pogut instal·lar el nou. “Hem canviat el disseny i hem incorporat una tecnologia de bobinatge pròpia, amb un procés de refrigerac­ió més eficient, substituin­t, per exemple, el coure per l’acer inoxidable”, explica Rafael Blanco, cap del projecte per part de General Electric. La modificaci­ó del paquet magnètic de l’estator, que normalment es fa en vertical, aquest cop s’ha fet en horitzonta­l, “per guanyar temps i evitar més transports especials”, afegeix. Tot un repte per a aquest equip en què hi ha nombrosos especialis­tes, com ara l’enginyer francès Phillipe Murcia: “La tecnologia del bobinatge també és pròpia i funciona amb aigua desmineral­itzada per millorar el rendiment”, explica.

Durant la recàrrega hi ha molt més moviment a l’emplaçamen­t de la central, que està delimitat per una doble tanca. La megafonia s’activa sovint: se sent un nom i una extensió de telèfon. En algunes zones no hi ha cobertura i resulta més eficaç el sistema “tradiciona­l”. Tothom porta ben visible la identifica­ció de rigor, de colors diferents segons la funció.

La seguretat radiològic­a a la zona controlada es garanteix mitjançant cinc barreres de vigilància de contaminac­ió. Es requereix un permís específic, i a la sala d’accés a cada treballado­r se li entrega un dosímetre –que registra el nivell de radiació rebuda– que ha de tornar a la sortida i on cal introduir un codi personal de treball. La zona controlada dona accés a l’edifici de contenció on hi ha el vas del reactor i els generadors de vapor. El circuit primari de la central, la zona més exposada, és on s’indueix la reacció de fissió de l’urani.

“Ara estem obrint el generador de vapor”, explica Juan Francisco

PROGRAMACI­Ó Quan acaba una recàrrega es prepara la següent; hi ha canvis que requereixe­n anys

MILLORES DE DISSENY Moltes feines es fan per allargar la vida de la central més enllà dels 40 anys

SEGURETAT Els treballado­rs més exposats a la radiació travessen cada dia cinc barreres de control

INVERSIÓ El pressupost de la recàrrega, que durarà uns 60 dies, és de 20 milions d’euros

abans d’entrar. És una de les feines més exposades. Ell és tècnic especialis­ta d’Enwesa Operacione­s i treballa en recàrregue­s de centrals nuclears espanyoles i també franceses. A més dels permisos i el dosímetre de rigor, per accedir-hi cal vestir una granota de cotó(gris o blanc), calçat especial i casc. “Durant la recàrrega es netegen 80.000 quilos de roba”, apunta Alexis Ribas, coordinado­r d’aquesta àrea. En un sol dia de recàrrega es poden arribar a registrar 1.800 entrades, gairebé tantes com en un mes d’operació normal.

“Generalmen­t treballen per torns de quatre i dues hores; l’objectiu és reduir al mínim l’exposició a la radiació, ja sigui limitant el temps, establint distàncies o fent servir blindatges”, explica Ribas. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) –l’organisme estatal de control d’instal·lacions nuclears, que té inspectors que resideixen a cada central i que tenen accés a totes les instal·lacions i a les reunions de seguiment– estableix una exposició màxima de 50 milisiever­ts a l’any i un total acumulat de 100 milisiever­ts en cinc anys. “Els paràmetres de la central són més baixos: el límit de referència intern se situa en 9 milisiever­ts a l’any”, afegeix Ribas. Si algú supera el mínim establert se li denega l’accés a la zona controlada.

Fora d’aquesta àrea s’hi situa l’edifici de la sala de control, el cor de la central. A la porta d’aquest edifici, com a la resta, cal “fitxar” amb la targeta d’identifica­ció personal. En aquesta sala, amb centenars d’indicadors, es controla el funcioname­nt d’absolutame­nt tot l’engranatge. Sempre hi ha un mínim de quatre responsabl­es més els auxiliars: el cap de torn, l’operador de turbina, el del reactor i el cap de sala.

Un altre dels senyals que indiquen que l’activitat a la central és excepciona­l durant aquests dies són les desenes de casetes de les empreses contractad­es per la recàrrega que s’han instal·lat a tot l’emplaçamen­t. Davant de l’edifici d’administra­ció hi ha les de l’UTE que fa quinze anys van crear Tecnatom (especialit­zats en inspecció), Westinghou­se (l’empresa que durant la dècada dels vuitanta va construir la central) i Enusa (combustibl­e). “Des d’aquí licitem les obres i així guanyem en coordinaci­ó i eficiència”, explica Pedro Luis Rojo, cap d’obra.

“La recàrrega és fonamental per al bon funcioname­nt del següent cicle de la central”, insisteix el director de l’operació, Gilbert de San José. Pel volum de feina, aquesta recàrrega serà de seixanta dies, quan el més habitual són quaranta. Tots els moviments, des del moment que s’obre l’edifici de contenció per descarrega­r el nucli fins que es torna a sincronitz­ar la central, s’analitzen i s’aproven en aquest vestíbul.

Per un lateral el director de la central, Rafael Martín, surt de la reunió quinzenal, en què es repassen les incidèncie­s i les respostes als canvis de procedimen­ts. L’accident de Fukushima va obligar a reforçar la seguretat de les nuclears implementa­nt i millorant sistemes, en què ANAV ha invertit més de 100 milions des del 2012. Aquests nous requerimen­ts i la necessitat de garantir el bon funcioname­nt de les centrals perquè siguin operatives més enllà dels quaranta anys –una decisió que en última instància és política– fan de les recàrregue­s un moment crucial.

 ??  ?? La plantilla de la central s’amplia amb 1.200 treballado­rs en l’aturada per la recàrrega Entre les accions previstes hi ha substituir l’estator, una peça gegant de 465 tones A més de components com ara aquest transforma­dor, abunden les casetes de servei Un tècnic es posa l’equipament reglamenta­ri per entrar a la zona controlada
La plantilla de la central s’amplia amb 1.200 treballado­rs en l’aturada per la recàrrega Entre les accions previstes hi ha substituir l’estator, una peça gegant de 465 tones A més de components com ara aquest transforma­dor, abunden les casetes de servei Un tècnic es posa l’equipament reglamenta­ri per entrar a la zona controlada
 ??  ??
 ??  ??
 ?? XAVI JURIO ??
XAVI JURIO
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain