La Vanguardia (Català)

KO al Palau Sant Jordi

Arcade Fire va oferir un concert impactant ahir a la nit a Barcelona per presentar el seu últim àlbum, ‘Everything now’

- Esteban Linés Barcelona

Van tornar ahir a la nit a Barcelona els Arcade Fire, és a dir, una de les bandes més icòniques ara mateix de l’escena musical mundial. I per a aquest retrobamen­t amb la banda nord-americana, el Palau Sant Jordi va reunir una mica més de deu mil aficionats, que van anar a donar la benvinguda a la macroforma­ció liderada per Win Butler i Régine Chassagne, que està recorrent mig planeta amb l’argument del seu darrer àlbum, Everything now, aparegut el juliol de l’any passat i que el festival Primavera Sound va tenir el privilegi d’estrenar a escala mundial.

Quan l’escenari de Montjuïc encara presentava un aspecte gairebé desolador van sortir els teloners, la llegendàri­a i descomunal Preservati­on Hall Jazz Band, que va caldejar l’ambient amb ritmes imparables de Nova Orleans. Eren les vuit del vespre, el sol coUna mençava a pondre’s i l’aficionat arribava amb parsimònia. I l’excel·lent sensació que va deixar aquell doble concert al Fòrum –un de sorpresa, que va enlluernar, i un altre d’oficial que va confirmar la magnitud del grup– va tornar a ser la tònica que va dominar ahir a la nit a Montjuïc, en un magnífic concert emmarcat en el seu Infinite Content Tour.

En aquest àmbit d’estrenes –les composicio­ns d’Everything now– va brillar també especialme­nt l’escenari, una mena de quadrilàte­r situat al mig de la pista que permetia experiment­ar el concert d’una manera diferent, tant per als que eren a dalt com per als que s’estaven a baix gaudint del concert. Més o menys el que ja s’havia vist en el concert sorpresa de fa un any. Una idea escènica i conceptual que hom considera molt encertada ja que, d’entrada, facilita una proximitat amb l’afició, i visualment permet que sigui més accessible per a tothom.

Però més enllà d’opinions subjective­s, del que no hi va haver cap dubte és que la combinació d’un desplegame­nt lluminós impactant, la proximitat visual, un repertori insuperabl­e i una energia desbordant, va ser novament letal. És a dir, devia convèncer fins i tot el més escèptic que Arcade Fire és un cas excepciona­l dins del pop-rock mainstream de nivell. A més de la parella líder, William Butler, Richard Reed Parry, Tim Kingsbury o Jeremy Gara van conformar una màquina multiinstr­umentista que va desplegar una energia desmesurad­a, un entusiasme contagiós i unes enormes ganes de divertir-se.

diversió que van transmetre des del començamen­t, a quarts de deu de la nit, quan els músics van anar apareixent a la pista del Palau entre el públic com si anessin al ring a fer un combat de boxa. Una veu en off els anunciava en català i castellà com els vigents campions del món dels pesos pesants, imbatuts... i la veritat és que quan es van posar tots a tocar a sobre del quadrilàte­r van exhibir un punch incontesta­ble: van engegaar entre el deliri amb el tema que dona nom a l’últim disc, van continuar amb Rebellion (Lies) del seu primer àlbum i van rematar amb Here comes the night, del gloriós Reflektor ielno menys imparable No cars go.

Durant dues hores van recórrer de manera proporcion­ada els seus cinc àlbums, que van demostrar una magnífica vigència, com la del primer dia. Es van aturar en els seus obligats clàssics i en la generosa tanda de bisos van repassar Wake up i Everything now amb el suport dels seus teloners Preservati­on Hall Jazz Band. Un final immillorab­le.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Un moment de l’espectacul­ar concert d’Arcade Fire ahir a la nit
MANÉ ESPINOSA Un moment de l’espectacul­ar concert d’Arcade Fire ahir a la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain