La Vanguardia (Català)

Un mercat d’oportunita­ts

La Pionera, un aparador a l’aire lliure d’emprenedor­s i iniciative­s socials, obre al Poblenou, on serà cada cap de setmana

- MARTA RICART

Roba, joies i altres complement­s de disseny propi i factura artesana i ecològica. Teixits i estampats a Barcelona i el Maresme o amb cotó andalús. O amb missatge mediambien­tal. O de reinserció social... Fins a 300 iniciative­s socials i d’emprenedor­s que busquen la seva oportunita­t podran passar durant l’any per La Pionera, el mercat ambulant que ahir va obrir al peu de la rambla del Poblenou i que funcionarà cada cap de setmana.

Albert Alberich, director de la Fundació Formació i Treball, que promou la instal·lació juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, Cultura Viva, Barcelona Activa, l’Institut de Cultura i el districte de Sant Martí, va assenyalar que

Per l’espai, obert tot el dia, hi passaran uns 300 autònoms i cooperativ­es, com una d’exmanters

La Pionera “pot crear llocs de treball, ajudar a la inserció de persones en risc d’exclusió, donar una primera oportunita­t a molts, inclosos músics, mags i altres artistes”.

La majoria de participan­ts són autònoms i cooperativ­es. El primer cap de setmana, de la trentena de parades impol·lutes, quatre són de Diomcoop, cooperativ­a formada per 16 exvenedors del top manta senegaleso­s i que ven bosses de mà i cistells de palla i roba i bijuteria d’estil africà. La majoria són objectes adquirits a artesans del Senegal, tot i que preparen una col·lecció de disseny propi de peces fetes amb coloristes teles africanes. Una altra parada seva és de plats típics senegaleso­s. Igualment, la Fundació Ared, de dones en risc d’exclusió, té una parada tèxtil i una de menjar.

Ared i els exmanters seran a La Pionera cada cap de setmana. Altres emprenedor­s, un o dos al mes (l’expositor té un cost diari de 50 a 160 €), cosa que facilitarà la rotació i varietat. Hi haurà altres makers i impulsors tecnològic­s i d’energies netes i altres serveis.

La Blanca, present aquest cap de setmana, impulsa Olihla, roba dissenyada per ella amb teles africanes. La Tona fa complement­s amb aquestes teles, malgrat que el principal objecte de la seva iniciativa (Xam Xam Senegal) són els viatges i tallers. Ahir compartia parada amb Sofía Martín, fotògrafa dedicada a fer fotos a persones que vulguin promociona­r la seva empresa.

L’Andrea i la Magda impulsen Little Champions, marca de roba dissenyada per elles perquè els nens, des de molt petits, es vesteixin o s’eixuguin sols després de banyar-se (fan un vestit que té igual la part davantera i la posterior, un pitet amb coll de samarreta...).

Com aquestes dissenyado­res o la cooperativ­a Lovebedo, molts han passat per Barcelona Activa per aprendre a crear una empresa. “La Pionera serà una incubadora com els nostres altres quatre vivers d’empreses però a l’aire lliure: la relació amb el client/ usuari permetrà veure si el projecte funciona, si s’ha de reorientar...”, va explicar Sara Berbel, gerent de Barcelona Activa.

El mercat ambulant incubadora s’inspira en altres de París o el Canadà però el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello va explicar que “s’ha barcelonit­zat i serà entre el barri i la platja”. S’adreça als barcelonin­s, però ubicat al passeig Calvell, al camí de la platja, atraurà segurament turistes (es preveuen uns 80.000 visitants a l’any). “Volem visibilitz­ar el talent i que Barcelona és una ciutat d’oportunita­ts”, va resumir Pisarello.

La fira obre els dissabtes i diumenges de 10 h a 20 h. Del juny al setembre ho farà de 12 h a 22 h i també els divendres.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una parada d’una cooperativ­a d’exvenedors de top manta al mercat ambulant
MANÉ ESPINOSA Una parada d’una cooperativ­a d’exvenedors de top manta al mercat ambulant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain