La Vanguardia (Català)

La Casa Blanca SA

Els negocis privats de la família Trump es beneficien del president

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Amant de les estadístiq­ues i les classifica­cions, la premsa dels Estats Units porta el recompte exacte dels dies que Donald Trump ha passat als seus clubs de golf des que va arribar a la Casa Blanca. Cent exactament quan va complir 400 dies en el càrrec (109 avui dia), un 25% del seu mandat. En almenys 88 ocasions –en efecte– ha practicat aquest esport, tot i que no sempre deixin passar la premsa.

Les xifres són rellevants no només pel que diuen de l’activitat profession­al del president sinó pel cost que la seva afició té per a les arques de l’Estat. Molts d’aquests dies de sol i swing els passa al seu resort a Mar-a-Lago (Palm Beach, Florida) i amb ell hi viatgen cada vegada desenes de persones, amb el consegüent cost per als contribuen­ts en concepte de vols, desplaçame­nts i pernoctaci­ons. La factura total es calcula de moment en 64 milions de dòlars, segons el web Trump Golf Count. Trump utilitza el complex de Mar-a-Lago –que anomena “la Casa Blanca del Sud” o “la Casa Blanca d’Hivern”– per a finalitats privades però també per rebre líders internacio­nals, com aquesta setmana amb el premier japonès, Shinzo Abe. La quota d’accés al club va passar de 100.000 a 200.000 dòlars el gener del 2017.

La promoció dels negocis privats de la família Trump ha donat una popularita­t sospitosa als seus hotels i a la seva flota d’avions (Tag Air) entre els donants del Partit Republicà des que era candidat i ja com a president, segons ha revelat aquesta setmana un estudi de l’oenagé Public Citizen. Des del 2015, s’hi han gastat uns 15 milions (la major part, en campanya). D’altra banda, també han aparegut notícies d’organismes que han deixat d’utilitzar les seves instal·lacions arran d’algunes decisions de Trump, però només l’empresa podria dir quin impacte han tingut.

A diferència d’altres presidents, Trump s’ha negat a desprendre’s dels seus negocis i només ha delegat la seva gestió als fills. Com a concessió per intentar dissipar les sospites de conflicte d’interès, Trump Organizati­on dona cada any al Tresor els beneficis obtinguts de governs estrangers. Els beneficis de la presidènci­a per al clan Trump haurien pogut anar més lluny. Kushner Companies, la immobiliàr­ia de la família del gendre, Jared Kushner, ha rebut préstecs de 184 i 325 milions de dòlars d’Apollo Global i Citigroup des que aquest treballa a la Casa Blanca. Kushner es va veure amb els representa­nts d’aquestes firmes en l’exercici de les seves funcions. L’Oficina d’Ètica del Govern, un organisme oficial però independen­t, n’examina la legalitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain