La Vanguardia (Català)

De los Cobos creu que els Mossos van fer veure que tancaven col·legis l’1-O

El coronel de la Guàrdia Civil va llançar dures acusacions quan va anar al Suprem

- Redacció BARCELONA

Diego Pérez de los Cobos, el coronel de la Guàrdia Civil a qui es va confiar la coordinaci­ó dels cossos policials l’1 d’octubre, està convençut que el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va decidir facilitar per tots els mitjans la votació.

De los Cobos va declarar en qualitat de testimoni al Tribunal Suprem l’1 de febrer. LaVanguard­ia.com ha tingut accés a la seva declaració, en què assegura amb total rotunditat que el dispositiu dels Mossos aquell dia va ser una “estafa”.

En l’interrogat­ori la fiscal li va preguntar sobre els gairebé cent punts de votació que en teoria van tancar els Mossos. “Vam arribar a la conclusió que sorprenent­ment la majoria d’aquells locals pertanyien a municipis molt petits on hi havia un únic local de votació. La majoria es corresponi­a amb locals on s’havia votat durant tota la jornada amb altíssima participac­ió, fins i tot arribant a superar en alguns casos el cens d’aquells municipis. I amb la informació de què disposàvem, vam arribar a concloure que en realitat aquella llista de 99 locals era una part més d’aquesta estafa que va suposar aquell dispositiu”, va subratllar Pérez de los Cobos en la seva declaració.

“El que pretenien era provar de fingir davant l’autoritat judicial un aparent compliment, i el que realment van fer va ser esperar que acabés la jornada, permetre l’escrutini, i després que la seva actuació no afectés, i de mutu acord s’enduien l’urna i les paperetes, i ho comptabili­tzaven com a col·legi tancat i una recollida”. L’afirmació coincideix amb les comunicaci­ons dels Mossos fetes a través de la seva emissora i que va publicar aquest diari.

El testimoni de Pérez de los Cobos davant el Tribunal Suprem forma part de la investigac­ió sobre Joaquim Forn, el cap del Departamen­t d’Interior de la Generalita­t l’1 d’octubre i avui empresonat a la presó d’Estremera. Segons De los Cobos, Trapero, Forn, Puigdemont i el director

En el seu testimoni, el cap de l’operació apunta a Trapero, Puigdemont, Forn i Soler com a implicats en el frau

general dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler, estaven al corrent d’aquesta operació fraudulent­a.

De los Cobos també va acusar els caps dels Mossos d’ordenar seguiments a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, per saber els seus moviments aquell dia, una informació que compartien amb els organitzad­ors de l’1-O, i de no auxiliar els agents dels cossos de l’Estat en els incidents.

 ?? DANI DUCH ?? Pérez de los Cobos entrant al Tribunal Suprem l’1 de febrer
DANI DUCH Pérez de los Cobos entrant al Tribunal Suprem l’1 de febrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain