La Vanguardia (Català)

Pluja de medalles

- Silvia Hinojosa

Ningú no va parlar de l’1-O. Ni una menció a l’auditori del Fòrum, a Barcelona, on el Govern espanyol va compliment­ar ahir la Policia Nacional amb un acte solemne per celebrar el 194è aniversari de la seva fundació. No es va parlar del referèndum, ni de l’operació policial que va acabar amb centenars de ferits i l’impacte mediàtic del qual va entelar anys de feina. Però era un elefant al saló. El delegat, Enric Millo, que va presidir l’acte amb les autoritats policials –incloent-hi els Mossos–, judicials i militars a Catalunya, va utilitzar diverses fórmules per felicitar la policia espanyola pel seu “full de ruta”, que “no es resumeix en un sol dia”. Millo va posar els agents com a “exemple ètic”, va expressar el seu suport a les famílies i va constatar les “dificultat­s polítiques de l’últim any”, en què els policies han hagut de treballar, va dir, per “recordar a algunes elits que ningú no està per sobre de la llei”. El president del Parlament, Roger Torrent, no va voler assistir a aquesta celebració per l’actuació policial l’1-O.

Amb els discursos, que van seguir des del pati de butaques diputats de Cs i del PP i l’exdelegat del Govern socialista Joan Rangel, entre d’altres, es van lliurar desenes de condecorac­ions, medalles, plaques i diplomes. Majoritàri­ament a policies, també dels Mossos i policies locals, i a fiscals, empresaris, directius i un cònsol honorari. Fins i tot el pianista va ser distingit. I una gosseta dels de narcòtics va abandonar l’escenari amb una medalla al coll. L’exdelegada Llanos de Luna també se’n va anar amb la seva creu a la jaqueta. La cerimònia, en què van actuar una soprano i un policia tenor, va tenir moments emotius, com la distinció a títol pòstum d’un sergent de la policia de Gavà, que van recollir la vídua i la filla.

L’acte va acabar amb l’auditori dret, mentre es cantava l’himne de la policia, renovat el 2016 per eliminar les al·lusions militars. Després va sonar l’himne nacional, la versió musical. El patriotism­e és trending topic aquesta setmana, però la lletra de Marta Sánchez, que tant va entusiasma­r l’eurodiputa­t del PP Esteban González Pons, haurà d’esperar.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Barrientos (TSJC), el tinent general Aznar, Millo i Trapote (Policia)
XAVIER CERVERA Barrientos (TSJC), el tinent general Aznar, Millo i Trapote (Policia)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain