La Vanguardia (Català)

La justícia del Perú ignora l’indult i processa Fujimori per un nou cas

La Fiscalia demana 25 anys de presó més per l’assassinat de sis camperols el 1992

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

El recent indult concedit a Alberto Fujimori tenia un punt feble: la decisió judicial pendent sobre un procés tardà contra l’expresiden­t peruà (1990-2000) per crims de lesa humanitat per la mort de sis habitants del poble de Pativilca el 1992. Finalment, la justícia es va pronunciar a última hora de dilluns i va decidir processar Fujimori, al·legant que l’indult no afecta aquest cas, pel qual l’exdictador podria haver de tornar a la presó si no prospera el recurs davant el Tribunal Suprem que ja ha anunciat el seu advocat.

El president peruà, Pedro Pablo Kuczynski, va atorgar per sorpresa la passada Nit de Nadal el polèmic indult “per raons humanitàri­es” a Fujimori, de 79 anys, després d’un suposat pacte amb el fill de l’exmandatar­i, el diputat Kenji Fujimori, que hores abans havia trencat la disciplina de vot del grup fujimorist­a opositor al costat d’un grup de legislador­s díscols per salvar Kuczynski de la destitució.

No obstant això, el tribunal de la Sala Penal Nacional ha dictaminat que la mesura de gràcia “no té cap mena d’efecte jurídic” per al cas Pativilca i qüestiona la decisió del president. L’indult “resulta incompatib­le amb els deures d’investigar, jutjar i sancionar greus violacions als drets humans”, indica la decisió.

A més, el tribunal considera que l’indult no l’empara en aquest nou cas perquè s’aplica a condemnats que siguin a la presó, i Fujimori ja està en llibertat, després que, arran de la mesura de gràcia, abandonés l’hospital de Lima on havia ingressat dies abans per problemes de salut. Fins aleshores, havia estat 12 anys empresonat, dels 25 que havia de complir per diverses condemnes per crims de lesa humanitat i corrupció.

La Fiscalia demana 25 anys més de presó per a Fujimori per autoritzar la matança de Pativilca –hi ha 23 acusats–, perpetrada pel sanguinari Grup Colina, comando de l’exèrcit que va deixar una reguera de crims durant el govern de l’exdictador amb l’excusa de combatre l’organitzac­ió terrorista Sendero Luminoso. El 29 de gener de 1992 integrants de Colina van irrompre a la petita localitat de Pativilca, a uns 200 km de Lima, on van segrestar, van torturar i van assassinar sis camperols acusats de terroriste­s. El Govern va atribuir la matança a Sendero Luminoso.

El cas va trigar tant a avançar perquè va quedar fora de les causes d’extradició que el Tribunal Suprem de Xile va considerar el 2007 quan va autoritzar l’entrega al Perú de Fujimori, que dos anys abans s’havia refugiat en el país, procedent del Japó.

Després de noves proves i testimonis que l’implicaven, el Perú va sol·licitar l’autoritzac­ió al Suprem xilè perquè Fujimori pogués ser jutjat també per Pativilca, autoritzac­ió que va arribar l’any passat. A més d’aquest cas, l’indult també és qüestionat pel Tribunal Interameri­cà de Drets Humans, que n’estudia l’anul·lació.

La filla de l’autòcrata i excandidat­a presidenci­al, Keiko Fujimori, enfrontada al seu germà Kenji pel control de fujimorism­e, va lamentar la decisió de la justícia i va confiar que el seu pare “serà absolt en un judici sense pressions polítiques”. “Aquest pronunciam­ent judicial no ha de ser una excusa per tornar a empresonar un home d’avançada edat i delicat de salut”, va tuitejar Keiko, afegint que el seu progenitor “mereix afrontar aquest procés en llibertat”, provant així de contrarest­ar les veus que ja demanen la presó preventiva per a Fujimori.

La filla de l’expresiden­t parla de l’edat del seu pare i confia que “en un judici sense pressions polítiques” sigui absolt

 ?? LUKA GONZALES / AFP ?? Alberto Fujimori sortint d’un hospital de Lima el 4 de gener, després que el president Kuczynski l’indultés
LUKA GONZALES / AFP Alberto Fujimori sortint d’un hospital de Lima el 4 de gener, després que el president Kuczynski l’indultés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain