La Vanguardia (Català)

Parada de màxim risc

Sobre els perills que comporta per al vianant agafar un taxi o sortir-ne en ple carril bici de la plaça Francesc Macià de Barcelona

- LUIS BENVENUTY Barcelona

El carril bici de la plaça Francesc Macià passa per l’espai que també està destinat als vianants de la parada de taxis. Es tracta d’una de les parades més utilitzade­s de la ciutat, d’un vell punt conflictiu de la mobilitat de Barcelona. L’Ajuntament no ha sabut mai com resoldre aquest despropòsi­t. I els taxistes lamenten que el govern municipal continuï habilitant nous carrils bici sense reparar les deficiènci­es que encara s’arrossegue­n.

“És una vergonya –diu Alberto Álvarez, un dels fundadors d’Élite, la principal associació de taxistes de l’àrea metropolit­ana–, i a Francesc Macià el que molesta és el carril bici, no la parada de taxis... Sembla que els polítics obliden que nosaltres formem part del transport públic, que nosaltres també contribuïm a una ciutat molt més sostenible”.

Perquè baixar d’un taxi en aquesta parada obliga el ciutadà a prendre mesures de precaució extraordin­àries a fi i efecte que cap ciclista no s’estavelli contra la porta que s’acabi d’obrir. I a l’hora de pujar al vehicle passa el mateix. Perquè no hi ha manera d’entrar en un taxi si no és ficant-se al vial reservat als ciclistes.

Els inconvenie­nts s’agreugen quan no hi ha taxis a la parada, quan s’han d’esperar i la gent s’ha de posar a saltar i cridar al mig dels vehicles.

“La veritat és que últimament l’Ajuntament no fa cap altra cosa que afavorir la circulació de ciclistes en detriment de les nostres condicions de treball –afegeix Álvarez–, i també en perjudici de les persones que

Francesc Macià és un punt conflictiu per a la convivènci­a en matèria de mobilitat

necessiten més ajuda per desplaçar-se”.

Els taxistes denuncien que la implantaci­ó progressiv­a de carrils bici està desplaçant moltes parades de taxis, uns moviments que sovint comporten pèrdua de places. “Això és especialme­nt greu als ambulatori­s. Ens estan allunyant dels accessos. De vegades són uns quants metres, però la gent que agafa un taxi per anar a un ambulatori no està en condicions precisamen­t d’haver de caminar una mica més”.

“Ara tenim un carril bici just davant l’ambulatori de Maragall, al carrer Sant Antoni Maria Claret –intervé Aitor Cepeda, que s’encarrega dels temes de mobilitat a Élite–. Ens van moure la parada uns 50 metres. L’altre dia em va venir una cuidadora i em va demanar que m’acostés a la porta per recollir una dona d’uns 90 anys amb moltes dificultat­s per caminar. Va ser un enrenou molt desagradab­le. Els ciclistes s’havien d’aturar, els altres conductors no paraven d’escridassa­r-me... Finalment vaig haver d’agafar la pobra senyora en braços”.

Els taxistes se senten perjudicat­s per la proliferac­ió dels carrils bici a la ciutat

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El carril bici de Francesc Macià està enganxat a la parada dels taxis
ANA JIMÉNEZ El carril bici de Francesc Macià està enganxat a la parada dels taxis
 ?? IRENE ELETA. ?? Vorera bici. Una lectora denuncia aquesta situació que fa anys que es dona a la Vila Olímpica. Lamenta que el carril bici resti espai al vianant en lloc de restar-ne als automòbils
IRENE ELETA. Vorera bici. Una lectora denuncia aquesta situació que fa anys que es dona a la Vila Olímpica. Lamenta que el carril bici resti espai al vianant en lloc de restar-ne als automòbils

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain