La Vanguardia (Català)

Les tribulacio­ns de Lula

-

LA justícia ha prohibit a l’expresiden­t del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2011), absentar-se del país. En una de les set causes judicials en les quals es troba immers el fundador i líder del Partit dels Treballado­rs (PT), la que investiga el presumpte tràfic d’influèncie­s a favor de l’empresa sueca Saab per a la compra de caces bombarders, el jutge federal ha ordenat la retirada del passaport de Lula en vigílies del seu viatge a Etiòpia per assistir a un congrés sobre la fam al món. Es dona la circumstàn­cia que dimecres passat un altre tribunal li va augmentar la pena de presó de nou a dotze anys per un altre cas de corrupció relacionat amb la companyia Petrobras.

Davant aquesta ofensiva judicial contra l’expresiden­t, la cúpula del seu partit ha fet pinya i l’ha nomenat candidat a les eleccions presidenci­als per a la pròxima tardor, unes eleccions per a les quals els sondejos li atorguen el cartell de favorit. Lula, malgrat els casos de corrupció que l’afecten, continua mantenint un notable nivell de suport –un 36%– en la intenció de vot, molt per sobre dels possibles rivals. I és que l’expresiden­t gaudeix de molta popularita­t per la lluita contra la fam al Brasil, d’una banda, i perquè durant els seus anys de govern va créixer notablemen­t la classe mitjana urbana brasilera; encara que, lògicament, els casos de corrupció que l’afecten l’han debilitat políticame­nt.

La situació judicial de Lula és en l’actualitat de condemna a presó, pendent de recursos de segona instància que poden allargar el procés i, fins i tot hipotètica­ment, podrien declarar-lo nul. En el cas de perdre aquests recursos, Lula podria sol·licitar l’habeas corpus i recórrer davant el Tribunal Suprem federal, amb la qual cosa el temps processal se n’aniria més enllà del 7 d’octubre vinent, data de les presidenci­als, sempre en el cas que la seva candidatur­a no fos impugnada. Si guanyés les eleccions, Lula no aniria a presó –fins que acabés el mandat–, ja que al Brasil un president no pot ser empresonat per delictes comesos prèviament a l’exercici del seu càrrec.

Per tant, és lògic que Lula, de 72 anys, i el PT provin d’allargar els recursos judicials fins a la celebració de les eleccions, amb opcions de guanyar-les, i evitar així l’ingrés a la presó. Encara que sigui constituci­onal, cap país no mereix tenir un president condemnat. En cas que passés, es donaria la paradoxa que la seva successora, Dilma Rousseff, hauria estat apartada de la presidènci­a del país per delictes similars als de Lula, però per una argúcia constituci­onal aquest últim quedaria temporalme­nt lliure.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain