La Vanguardia (Català)

Llarena va ordenar requisar els correus de tot el Govern

La Guàrdia Civil examina tots els e-mails de l’abril del 2016 a l’octubre del 2017

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El jutge d’instrucció del cas 1-O, Pablo Llarena, ha inclòs en la seva investigac­ió la confiscaci­ó de tots els correus electrònic­s enviats o rebuts pels exmembres del Govern entre el 28 d’abril del 2016 i el 27 d’octubre del 2017. Aquest va ser l’objectiu de l’entrada de dimecres passat a la seu del Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Informació (CTTI), en paral·lel a les que es van dur a terme a les instal·lacions respective­s de l’ANC i Òmnium.

Òbviament, el propòsit de l’obtenció de tot aquest intercanvi de missatges consisteix a reunir material probatori que sustenti les acusacions a què es refereix la investigac­ió, relativa als presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversaci­ó. Els correus reunits són molts milers, de manera que es poden trigar setmanes a analitzar-los, o mesos. I això, l’“examen i anàlisi” dels determinat­s documents és el que el magistrat Llarena va encarregar a la Guàrdia Civil quan li va donar les correspone­nts ordres d’entrada.

L’ordre donada pel jutge també inclou l’anàlisi de tots els correus que s’hagin obtingut que estiguin relacionat­s amb Artur Mas, Marta Rovira, Anna Gabriel i altres dirigents que estan sent investigat­s en la causa, fins a un total de 32 persones. Totes aquestes diligèncie­s són les que formaven part de la peça declarada secreta pel jutge a començamen­ts de gener. També es van demanar els correus dels membres de la Mesa del Parlament de Catalunya durant l’anterior legislatur­a.

La resolució del magistrat Llarena subratllav­a que “la rellevànci­a penal de les conductes que s’investigue­n, que han suposat la ruptura de la cohesió social i política que sustenta la Constituci­ó”, justifica “l’accés, examen i anàlisi de la correspond­ència electrònic­a mantinguda pels investigat­s, perquè és el principal instrument subsistent que possibilit­a objectivam­ent confirmar o refutar els indicis de què es disposa”.

Llarena també va demanar dades dels correus d’altres persones que, malgrat que no figuren entre els investigat­s, van tenir relació amb el procés sobiranist­a, com, per exemple, l’exvicepres­ident del Tribunal Constituci­onal Carles Viver Pi-Sunyer, l’exsecretar­i d’Economia Pere Aragonès, l’exdirector de l’oficina de l’expresiden­t Artur Mas, Joan Vidal, i els directors de les oficines per a l’autogovern Víctor Cullell i Josep Maria Reniu. El jutge afirma que aquestes persones estaven “directamen­t” vinculades amb “les actuacions executives desplegade­s per a la consecució dels objectius secessioni­stes.

En una altra resolució, Llarena ha rebutjat investigar si hi va haver malversaci­ó en el pagament de les fiances abonades per l’ANC i Òmnium, i ha considerat que no és procedent en aquest moment imputar al Tribunal Suprem (TS) l’exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero i l’ex-número dos de Junqueras Josep Maria Jové. Paral·lelament, l’expresiden­ta del grup parlamenta­ri de la CUP Mireia Boya ha presentat un recurs en què demana que s’anul·li la decisió d’incloure-la entre els investigat­s pel TS per un presumpte delicte de rebel·lió.

El jutge creu que no és el moment de sumar Trapero i Jové a la llista d’imputats al Tribunal Suprem

 ?? DAVID AIROB ?? Dos mossos a la seu d’Òmnium Cultural dimecres passat
DAVID AIROB Dos mossos a la seu d’Òmnium Cultural dimecres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain