La Vanguardia (Català)

El Govern central buida d’immigrants la presó d’Archidona

- Sevilla

El centre penitencia­ri Màlaga II, d’Archidona va quedar ahir definitiva­ment buit. Els 572 immigrants algerians que, segons dades oficials d’Interior, han passat per les seves instal·lacions, habilitade­s com a centre d’internamen­t d’estrangers (CIE) provisiona­l, ja han estat tornats al seu país d’origen o traslladat­s a altres centres de la Península. Els últims 67 van sortir ahir al migdia amb destinació al CIE de la Zona Franca de Barcelona i al d’Aluche, a Madrid.

Des del seu internamen­t a Archidona, la policia encarregad­a de les qüestions d’estrangeri­a ha treballat sense parar per solucionar com més aviat millor una “situació extrema i provisiona­l”, segons Interior. Tres setmanes després de l’arribada dels immigrants ja van començar les deportacio­ns massives, mentre alguns eren redistribu­ïts per altres centres, especialme­nt a Algesires i Tarifa. El dia 21 venç el període màxim de dos mesos que els migrants poden estar internats en un CIE segons la legislació espanyola.

Acaba així un episodi que ha provocat tota mena de polèmiques. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va decidir habilitar aquesta presó sense inaugurar com a lloc de concentrac­ió per acollir els centenars d’algerians que, de manera inesperada, van arribar a les costes de Cartagena entre el 20 i el 22 de novembre.

Interior va assenyalar que sempre es va preferir aquella solució abans d’aixecar campaments temporals “perquè així es garantien unes mínimes condicions de vida dignes”. Però la legislació espanyola prohibeix expressame­nt que els immigrants siguin traslladat­s a presons i ara s’investiga si no es va comunicar tota la veritat als set jutges murcians que van aprovar la mesura.

El centre presentava mancances com ara falta de subministr­ament d’aigua potable, o absència de serveis mèdics i d’assistènci­a social, que es van anar incorporan­t gradualmen­t. Des del primer dia hi va haver motins i incidents a l’interior. A fora, associacio­ns i oenagés protestave­n per la situació i denunciave­n, per exemple, la presència de menors al centre. Nou adolescent­s van haver de ser posats en llibertat i ara estan tutelats per la Junta d’Andalusia.

El moment més dramàtic es va viure el 28 de desembre, quan les forces de seguretat van trobar el cadàver de Mohamed Bouderbala penjat d’un llençol a la seva cel·la. Pel que sembla, el jove algerià havia participat el dia anterior en uns greus incidents que havien tingut lloc a l’establimen­t penitencia­ri. L’autòpsia feta al cos va confirmar que es tractava d’un suïcidi.

Un jutjat d’Archidona va acordar el 4 de gener l’arxivament provisiona­l de la causa per la seva mort, perquè va entendre que no havia quedat demostrada la perpetraci­ó de cap fet delictiu. Amb aquest sobreseïme­nt no hi està d’acord la família de l’algerià, ni el Govern del país nord-africà, que ha demanat el cos del ciutadà per a una segona autòpsia.

Interior va traslladar ahir els últims 67 algerians, amb destinació als CIE de Barcelona i Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain