La Vanguardia (Català)

Detingut a Txetxènia un activista que va denunciar abusos i tortures

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

Un prominent activista pro drets humans de Txetxènia està detingut i s’enfronta a una llarga temporada a la presó si fos condemnat per possessió il·legal d’estupefaen­ts. Ara bé, ell i els seus companys asseguren que la seva detenció va ser una trampa de la policia en revenja pels seus informes sobre abusos en aquesta regió del Caucas rus. Segons la policia txetxena, els agents van detenir dimarts passat Oiub Titíev, de 60 anys, que dirigeix l’oficina regional de Memorial, l’oenagé més veterana de Rússia i coneguda per la seva defensa dels drets civils a diversos països exsoviètic­s, a més de recollir i publicar el passat autoritari de l’URSS. Aturat a prop de la capital regional, Grozni, la policia assegura que a l’interior del seu cotxe van trobar 180 grams de marihuana.

Memorial ha demanat ajuda al president del Consell de Drets Humans adjunt a la Presidènci­a de Rússia, Dmitri Fedótov, i a la Comissiona­da per als Drets Humans de Rússia (càrrec pròxim al Defensor del Poble), Tatiana Moskalkova. Fedótov va demanar ahir que sigui el Ministeri de l’Interior federal el que prengui el control del cas.

Per la seva part, el comissari del Consell d’Europa sobre Drets Humans, Nils Muiznieks, va sol·licitar a Rússia l’alliberame­nt de l’activista. Una petició semblant a la del Departamen­t d’Estat dels EUA.

Segons el diari Nóvaia Gazeta ,a Titíev va tenir accés dimarts Jeda Saràtova, membre del Consell de Drets Humans adjunt al president de Txetxènia, el polèmic Ramzan Kadírov. Segons Saràtova, l’activista no presenta senyals de violència.

Des de Memorial suposen que la detenció és un intent de silenciar les crítiques contra Kadírov, el líder txetxè que manté la confiança del Kremlin. Els activistes responsabi­litzen Kadírov i la policia sota el seu comandamen­t per tortures, desaparici­ons i execucions extrajudic­ials. Fa dues setmanes el president del Parlament txetxè, Magomed Daudov, va titllar els activistes d’“enemics del poble”.

“Parar una trampa amb drogues és una tàctica freqüent de les autoritats txetxenes per castigar i desacredit­ar els seus crítics”, ha escrit Tania Lokxina, investigad­ora de Human Rights Watch a Moscou. “No hi ha dubte que l’arrest de Titíev és un intent d’expulsar Memorial de Txetxènia”.

En el passat Titíev havia rebut amenaces. Vinculat durant anys a l’oficina de Memorial a Txetxènia, la dirigeix des de l’assassinat de la seva companya Natàlia Estemírova l’any 2009, moment en què molts activistes van abandonar la regió per l’alt risc per a les seves vides.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain