La Vanguardia (Català)

El gran aparador

Quatre jugadors, a la casella de sortida d’un Barça que necessita aprimar-se

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

El vicepresid­ent del Basaksehir d’Istanbul, líder de la Lliga turca, es va reunir ahir amb el director general del Barcelona, Òscar Grau, per tractar l’adquisició d’Arda Turan. El dia anterior el jugador havia pactat amb Göksel Gümüsdag les condicions de la seva incorporac­ió al club otomà. És una quimera taxar l’operació en els 125 milions a què s’enfila la clàusula de rescissió d’un futbolista totalment devaluat, però després de les fortes inversions fetes en Coutinho i Dembélé al Barça li cal sotmetre’s imperativa­ment a una estricta dieta d’aprimament. En aquestes circumstàn­cies, el simple fet de desprendre’s de la nòmina d’Arda, una de les vuit més elevades de la plantilla, seria un èxit per a un club coaccionat per l’important impacte de la massa salarial en el seu pressupost.

L’entitat blaugrana treballa amb l’objectiu d’equilibrar les dues entrades del mercat d’hivern (Coutinho i Yerry Mina) amb quatre sortides per raons tant econòmique­s com esportives. En aquest precís instant, amb la inscripció de Coutinho, el club disposa de 25 fitxes federative­s, el màxim normativam­ent estipulat, circumstàn­cia que representa un inconvenie­nt per a Ernesto Valverde a l’hora de gestionar el vestidor. El pla del club consisteix a configurar una plantilla de 22 jugadors abans no es tanqui el mercat d’hivern d’aquí tres setmanes, cosa que implica les baixes de Mascherano, Arda, Aleix Vidal i Deulofeu.

Les operacions es troben en diferents nivells de maduració. El traspàs de Mascherano al Hebei Fortune de la Superlliga xinesa per uns 10 milions d’euros ja està fet. En canvi, l’acord entre Arda Turan i el Basaksehir, propagat a les xarxes socials pel mateix club otomà per crear un estat d’ànim favorable a l’operació, està pendent del beneplàcit del Barcelona, que vol desempalle­gar-se de la totalitat del sou del migcampist­a. En el seu moment, el juliol del 2015, Arda Turan va ser el setè fitxatge més car de la història del Barça: 34 milions que amb prou feines han proporcion­at rendiment.

Un altre front negociador afecta Aleix Vidal, que el 2015 va arribar al Barça procedent del Sevilla després d’un pagament de 17 milions (més 5 en variables). El club de Nervión pretén recuperar-lo per reforçar la banda dreta i al jugador li agrada la idea de tornar a l’equip on va triomfar i que va deixar després de guanyar la Lliga Europa. L’escull per superar als despatxos és que el Sevilla pretén una cessió amb opció de compra al final de la temporada, en funció del rendiment del futbolista, mentre que el Barça planteja que la compra sigui obligatòri­a i taxa l’operació en 10 milions.

Deulofeu, per la seva part, apunta a Itàlia, on manté un bon cartell després del rendiment que va donar la temporada passada al Milan. Ahir va ser portada de La Gazzetta dello Sport i aquesta setmana ha previst reunir-se amb dirigents blaugrana per discutir els termes del seu comiat, una mica frustrat perquè no ha rendibilit­zat les

El club pretén equilibrar i reduir la plantilla a 22 jugadors mitjançant quatre baixes i dues altes

oportunita­ts que li han brindat i ha deixat de comptar per a Valverde, que l’ha exclòs de les últimes convocatòr­ies. El Barça planteja un traspàs i, com a mínim, recuperar els 12 milions que va invertir a recuperar el davanter a l’estiu. L’Inter es mou en paràmetres diferents, una cessió amb opció de compra que, com en els casos anteriors, no acaba de satisfer l’entitat blaugrana. En canvi, la premsa italiana afirma que el Nàpols té intenció d’establir contacte amb el jugador i en el seu cas sí que estaria disposat a emprendre un fitxatge.

En resum, el desig blaugrana es concreta en les altes de Coutinho i Mina i les baixes de Mascherano, Arda, Vidal i Deulofeu. Així, futboliste­s a qui no els sobren les oportunita­ts com André Gomes, Denis Suárez o Rafinha es quedaran almenys fins al final de la temporada tret de l’improbable cas que presentin ofertes econòmique­s molt satisfactò­ries.

Aquesta temporada el Barça s’ha gastat 312 milions (sense comptar-hi variables) en les incorporac­ions de Coutinho, Dembélé, Semedo, Paulinho, Deulofeu i Marlon (cedit al Niça), i ha ingressat 226 milions per les vendes de Neymar (222) i Tello, cosa que representa un saldo negatiu de 86 milions. Encara que supera les previsions, es tracta d’una desviació assumible. L’impacte més pertorbado­r afecta la massa salarial, que es troba en nivells crítics i continuarà incrementa­nt. Per al present exercici el club ha pressupost­at 479 milions en salaris esportius, un 31% més que l’anterior.

Arda, a Turquia; Deulofeu, a Itàlia; Aleix Vidal, al Sevilla, i Mascherano, al Hebei Fortune de la Xina

 ?? BASAKSEHIR FC ?? Göksel Gümüsdag, directiu del Basaksehir d’Istanbul, durant un sopar amb Arda Turan dilluns a Barcelona
BASAKSEHIR FC Göksel Gümüsdag, directiu del Basaksehir d’Istanbul, durant un sopar amb Arda Turan dilluns a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain