La Vanguardia (Català)

Antifranqu­istes tots...

- Joaquín Luna

Un lector s’indigna amb el sepeli de Carmen Franco a la catedral de l’Almudena de Madrid, que ni és catedral de Champions League ni la visiten els amants de Gratallops quan s’escapen a la capital amb l’excusa de tancar un negoci.

Jo, què volen que els digui, a hores d’ara m’indigno poc amb els Franco, a diferència de la resta de catalans, antifranqu­istes tots, i soc més d’indignar-me amb els cops baixos al ring, les llistes negres i els privilegis del col·lectiu ciclista, l’últim club elitista de Barcelona ciutat.

Cada indignació té el seu temps i la meva amb el franquisme es va acabar el 1982 gràcies al Mundial de futbol, la visita de Joan Pau II i la victòria del PSOE, tres esdevenime­nts decisius per, com diuen ara els tertulians, girar full i mirar endavant perquè venien revolts i convenia aixecar un país millor, cosa que hem aconseguit com demostra el respecte als homosexual­s, les profession­als del sexe i els xefs, que amb Franco rebien altres noms i no precisamen­t bonics.

És imprescind­ible condemnar el franquisme abans de continuar? Jo els condemno el franquisme, el cocido madrileny i la colonitzac­ió de Mindanao, però em temo que la premissa sobra i és qüestió de postureig, allò d’amb mi que no hi comptin.

Els fets són sagrats, les opinions lliures, diu una màxima del vell periodisme. Com que a les noves generacion­s moltes coses els enxampen amb el mòbil a la mà, és convenient recordar un fet: Franco va guanyar la Guerra Civil del 1936 al 1939, una tragèdia irreparabl­e després de la qual va governar Espanya fins a l’any de la seva mort –amb l’aquiescènc­ia de molts i no tan lluny de nosaltres–, ni més ni menys que el 1975, quan, per

A diferència de Mussolini i Hitler, Franco va guanyar la guerra i va governar fins que li va agafar per morir-se

cert, centenars de milers de ciutadans van viatjar a Madrid a acomiadar el dictador, de cos present, sense que ningú els obligués. Eren uns altres temps: avui està de moda creure que les masses no s’equivoquen mai...

Que jo sàpiga –i vet aquí la singularit­at històrica–, Adolf Hitler es va suïcidar a Berlín i a Benito Mussolini el van penjar de cap per avall a Milà a causa d’un fet que sembla un detall i molts ometen: van perdre la guerra. Si l’hagués perdut Franco i la seva Espanya, no estaria enterrat en un monument faraònic ni la seva filla descansari­a a l’Almudena.

És una pena que la història, les nostres vides i la classifica­ció del CE Europa no siguin les que a nosaltres ens agradaria o les que haurien de ser si el món fos un lloc on guanyen els bons i perden els dolents.

I és debades pensar que som a temps de revertir el passat i declarar guanyador per punts de la Guerra Civil la República o desconnect­ar el factor Catalunya del fet –els fets no enganyen mai– que el franquisme es va prolongar durant 40 anys, 40 llargs anys, i es va acabar de mort natural en un llit hospitalar­i.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain